AKTUELNO

Ovu biljčicu sigurno ste videli na poljima - raste kao korov, a pažnju svakog pogleda privlači neobičnom nijansom svetloplave boje.

Mnogi se danas ni ne sećaju da se upravo od cikorije ne tako davno pravila odlična bela kafa.

Cikorija je vrlo zdrava biljka koja se već vekovima koristi kao prirodni lek.

Ublažava probavne probleme, uključujući žgaravicu, jer sadrži inulin koji je jak probiotik.

Takođe, snižava nivo lošeg holesterola u krvi, pa samim tim smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti.

Foto: Pixabay.com

Ima antiupalna svojstva koja deluju na smanjenje bolova kod artritisa, a pomaže i pri mršavljenju.

Ova je biljka i dobar sedativ, pa se preporučuje onima koji imaju problema sa spavanjem.

Ujedno je odličan izvor minerala i vitamina, a sadrži cink, magnezijum, mangan, kalcijum, gvožđe, folnu kiselinu, kalijum i vitamine A, B6, C, E i K.

Kao zamena za kafu koristi se koren cikorije, dok su listovi specijalitet u kuhinjama širom sveta, iako im je ukus prilično gorak.

Koristi se u italijanskoj, španskoj, grčkoj i turskoj kuhinji. U Italiji se najviše koristi kao dodatak testenini, a u drugim kuhinjama ide uglavnom uz meso.

#Kafa

#mršavljenje

'