AKTUELNO

U nekoliko koraka patike će ponovo biti besprekorne

Ako ih pravilno održavate, vaše patike ne samo da će uvek izgledati sveže i kao nove, već ćete sprečiti i nakupljanje prljavštine na njima.

Ipak, kada se vaše omiljene patike isprljaju, korisno je znati nekoliko trikova kako pravilno da ih očistite.

Čišćenje patika nije tako teško kao što se čini. Sve što vam treba je nekoliko proizvoda za domaćinstvo da biste obavili posao.

1. Otčetkajte višak prljavštine

Prvo, malom četkom za ribanje obrišite svu suvišnu prljavštinu ili ostatke na patikama. Uverite se da su sve grudvice blata, trave ili prljavštine uklonjene pre čišćenja. Najbolje je to uraditi preko kante za smeće, nad ubrusom ili napolju da vaš pod ne bi nastradao.


2. Skinite pertle

Ako su vam pertle prljave, uklonite pertle da biste ih oprali. Možete da ih operete ili ručno, toplom vodom i sapunom ili da ih stavite u mašinu za veš na hladniji i nežan ciklus. Nemojte da ih sušite u mašini za sušenje veša jer bi plastični krajevi mogli da se istope. Najbolje da ih ostavite da se prirodno osuše na vazduhu.

Ako izgledaju trošno i pohabano, verovatno je vreme i da ih zamenite novim vezicama. Obavezno izmerite postojeće da biste kupili tačnu dužinu.

3. Napravite kupku za pranje patika

Pomešajte toplu vodu sa jednom do dve kašike deterdženta za veš u lavoru koji je dovoljno velik da u njega mogu da stanu patike. Umočite četku za pranje (i stara četkica za zube može da posluži) i očistite sve otvore i pregibe na gornjem delu patike kako biste uklonili svu prljavštinu. Obrišite vlažnim sunđerom ili krpom. Za patike sa ulošcima koji mogu da se uklone, izvadite ih i prebrišite unutrašnjost obuće.

4. Izribajte patike četkom

Zatim dobro oribajte đonove, vodeći računa da operete gumene delove sa strane i donji deo cipela. Za tvrdokorne mrlje ili tragove, možda ćete morati da ponovite ovaj postupak ili dodajte i nekoliko kapi tečnosti za suđe u rastvor.

Kada se sve očisti, dobro isperite ostatke pre nego što pustite da se patike potpuno osuše na vazduhu.

Kako očistiti patike u mašini za pranje veša
1. Proverite etiketu i obrišite prljavštinu

Prvo proverite etiketu svojih patika da biste bili sigurni da se mogu staviti u mašinu za pranje veša. Ako je dozvoljeno, obrišite sav višak prljavštine i drugih ostataka sa patika pre nego što ih stavite u mašinu za pranje veša.

2. Stavite patike u mrežu

Zatim stavite patike u mrežastu kesu za veš kako biste sprečili da oštete bubanj mašine. Ako su vam pertle posebno prljave, uklonite ih i stavite u istu vreću za veš. Bilo bi dobro da patike perete uz peškire kako biste sprečili da cipele lupaju po mašini za pranje veša.


3. Operite na hladnom ciklusu

Pokrenite lagani ciklus sa hladnom vodom, koristeći istu količinu deterdženta kao i obično. Izbegavajte upotrebu tople vode jer ona može da ošteti patike. Nikada ih ne stavljajte kroz mašinu za sušenje i uvek pustite da se patike osuše na vazduhu. Ako ih stavite ispred bilo kog izvora toplote, to može prouzrokovati da se plastika iskrivi ili uništi njihov oblik. Takođe, uklonite sve uloške da bi se osušili zasebno, pre nego što ih ponovo stavite u patike.

Kako da se otarasim mirisa u patikama?
Ako vaše patike imajuneprijatan miris, najbolji način da g se rešite jeste da pospete malo sode bikarbone po unutrašnjosti i ostavite je preko noći. Zatim jednostavno istresite višak sode bikarbone pre nego što ih obujete sledećeg dana. Soda bikarbona ima blagi alkalni pH i prirodni je dezodorans i sredstvo za čišćenje, prenosi "Tom Guide".

Autor: