AKTUELNO

Korisni saveti!

Crni biber ili Piper nigrum, ili samo biber, višegodišnja je biljka iz porodice Piperaceae, čiji plodovi daju ljuto opor začin. Poreklom je iz Indije i jedan je od najranijih poznatih začina. Iako dugo i široko korišćen kao začin širom sveta, biber takođe ima i ograničenu upotrebu u medicini kao karminativ (za ublažavanje nadimanja) i kao stimulans želudačnog sekreta.

U davna vremena biber je bio veoma cenjeni začin i široko kultivisan u tropima jugoistočne Azije. Zbog svojih svojstava, postao je i važan proizvod kopnen e trgovine između Indije i Evrope i često je služio kao sredstvo razmene – u staroj Grčkoj i Rimu, tribut (odnosno, danak) često je naplaćivan u biberu. U srednjem veku, Mlečani i Đenovljani postali su glavni distributeri u Evropi, a taj monopol u trgovini podstakao je potragu za alternativnom, odnosno istočnim morskim putem.

Danas se ova biljka široko uzgaja širom Indonezije i uvedena je u tropske oblasti Afrike i zapadne hemisfere.

Šta je plod bibera?

Plod je bobica prečnika oko 5 mm. Kada je sveža i potpuno zrela, tamnocrvene je boje i sadrži bobicu koja nosi u sebi jedno seme bibera.

Šta je onda šareni biber koji često viđamo u marketima? U suštini, pitanje boje je samo pitanje faze ili obrade. Crni biber je kuvano pa sušeno nezrelo voće, zeleni je sušeno nezrelo voće, dok je beli biber semenka zrelog voća.

Plodovi se beru kada počnu da crvene. Sakupljeni plodovi se potapaju u ključalu vodu oko 10 minuta, zbog čega za sat vremena poprime tamno smeđu ili crnu boju. Zatim se suše na suncu tri, četiri dana. Celi biber u zrnu, kada se melje, daje crni biber.

Beli biber se dobija uklanjanjem tamnog spoljašnjeg dela perikarpa, a ukus je manje oštar od crnog bibera. Spoljni sloj se omekšava ili držanjem bobica u vlažnim gomilama 2, 3 dana ili držanjem u vrećama potopljenim u tekuću vodu 7 do 15 dana, u zavisnosti od regiona. Omekšani spoljni sloj se zatim skida pranjem, trljanjem ili gaženjem, a bobice se šire na suncu da se osuše. Celi beli biber se takođe može pripremiti mehaničkim mlevenjem spoljne prevlake.

Foto: Promo/Herbafast

Kako je crni biber povezan sa gubitkom težine

Začinjena hrana prirodno ubrzava vaš metabolizam, što rezultira sagorevanjem masti, te je crni biber idealan saveznik u borbi protiv gojaznosti. Ovaj okrugli začin je termogena hrana, koja pomaže da se ubrza metabolički proces i brže sagorevaju kalorije.

Naime, crni biber sadrži piperin, jedinjenje koje pomaže u poboljšanju metaboličkih performansi i sprečava nakupljanje masti u telu. Ovaj začin takođe povećava koncentraciju dobrog holesterola. Crni biber je skladište zdravstvenih prednosti, a efikasan gubitak težine i ubrzan metabolizam su samo neke od njih. Biber se može čak smatrati super hranom jer je prepun vitamina A, K, C i minerala kao što su kalcijum, kalijum i natrijum. Bogat je zdravim mastima i dijetalnim vlaknima koja pomažu u gubitku težine.

Piperin prisutan u crnom biberu može učiniti čuda za vaš digestivni sistema jer pomaže želucu da luči više hlorovodonične kiseline, esencijalne hranljive materije potrebne želucu za varenje hrane. Povećavajući proizvodnju hlorovodonične kiseline, piperin u biberu pomaže da se ubrza proces varenja, čime se ubrzava metabolizam u vašem telu što pomaže bržem sagorevanju masti i gubitku telesne težine.

Crni biber je odličan kada je u pitanju ekstrakcija hranljivih materija iz hrane. Njegov krajnji sloj sadrži fitonutrijente koji pomažu u razbijanju masnih ćelija. I ne samo to. Biber pomaže u jačanju imuniteta i borbi protiv infekcija, a koristan je i za izbacivanje toksina iz vašeg tela, te vas tera na pojačano znojenje. Ipak, morate biti umereni u konzumaciji ovog crnog začina jer prekomerni unos može uznemiriti vaš stomak i iritirati sluznicu želuca. Prstohvat crnog bibera je više nego dovoljan po porciji.

Čaj od crnog bibera

Čaj od crnog bibera ima višestruke koristi. Kada se konzumira redovno, doprinosi jačanju imuniteta. Antioksidativne i antiinflamatorne prednosti ovog čaja mogu biti efikasne u smanjenju rizika od neželjenih bolesti i sprečavaju infekcije poput gripa i prehlade.

U Indiji, osim što se koristi kao začin i aroma, crni biber se čak i sada smatra ključnim sastojkom u pravljenju tradicionalnih, ajurvedskih lekova. U staro vreme naširoko nazivan „crnim zlatom“, crni biber se pojavljivao u ranim medicinskim dokumentima kao što je Sushruta Samhita (drevni tekst o medicini i hirurgiji iz VI veka p.n.e, napisan na sanskritu). Takođe je poznat po svojim raznim lekovitim svojstvima. Čaj od crnog bibera je uobičajeni lek za kašalj i upalu grla u drevnoj Ajurvedi, tradicionalnoj indijskoj nauci o zdravlju.

Kako se priprema čaj od crnog bibera?

Sve što treba da uradite je da pomešate jednu kašičicu crnog bibera u prahu sa dve kašike meda u šolji ključale vode. Pokrijte napitak i ostavite da odstoji oko 15 minuta, procedite i popijte. Ovom napitku možete dodati i đumbir, i to u fazi dok voda vri. Na kraju, cimet i sveži limun će čaju od bibera dati dodatno ukusnu i zdravu notu!

Herbafast i crni biber

Prirodni preparati za zdravo regulisanje telesne težine kako za dame tako i za muškarce, Herbafast Lady i Herbafast Gentleman sadrže veliki broj dokazano efikasnih sastojaka koji snažno podstiču proces mršavljenja. Jedan od tih sastojaka je i crni biber. Posebno je značajno sinergističko dejstvo inovativne formule ovog preparata jer, pojačava dejstvo svake pojedinačne komponente i dovodi do transformacije nagomilanih masti koje se sagorevaju uz oslobađanje energije.

Izuzetno moćna kombinacija tri prirodna sagorevača masti iz Herbafast® Lady i Herbafast® Gentleman kapsula (ekstrakt kapsaicina, đumbira i crnog bibera) podstiče najsnažniji termogeni efekt. Zahvaljujući termogenezi ubrzava se metabolizam i pojačava sagorevanje masnih naslaga pri čemu se oslobađa toplotu. Na taj način nagomilane masne naslage se eliminišu naročito sa kritičnih regija kao što su stomak, struk, bokovi i butine. Prirodni sagorevači masti podstiču oslobađanje energije pa je efekat dvostruk: mršavimo a istovremeno imamo više energije i osećamo se moćno!

Autor: P.R.