AKTUELNO

Čišćenje kuće može biti naporan posao, a proizvodi za čišćenje mogu uključivati brojne hemikalije koje neki ne žele da unose u kuću. Prirodni sastojci za čišćenje sve se češće koriste jer su odlični kao sredstva za čišćenje, a neki od najboljih prirodnih proizvoda koji mogu da očiste celu kuću su grejp, limun i banane.

Kako piše Express, stručnjak za čišćenje Dominika, koja na Tik Toku često objavljuje savete za čišćenje i održavanje kuće, kaže da uz pomoć te tri voćke vaša kuća može blistati.

Grejp

Ako tražite prirodno rešenje za čišćenje kupatila, stručnjak kaže da bi sok od grejpa mogao da pomogne. Objasnila je da ga možete koristiti za čišćenje umivaonika ili kade, a sve što treba da uradite je da prepolovite grejp i umočite ga u kuhinjsku so. Zatim obilno pospite po površini koju želite da očistite. Kada završite, temeljno isperite područje toplom vodom. Tako se grejp može koristiti u čišćenju kamenca i blage plesni, a uz to i odlično miriše.


Kuvalo za vodu biće kao novo: Uz samo 3 sastojka bukvalno će se samo…

Saveti koji će promeniti sve što ste do sada znali o čišćenju kupatila

Prljava rerna zablistaće za par minuta: Potrebna vam je samo 1 stvar…

Jeftin trik za blistavo kupatilo: Žute mrlje iz kade uklonite za tren…

Stručnjaka preporučuje limunov sok za čišćenje mikrotalasne i obične rerne, a ono što treba da uradite je da u posudi pomešate limunov sok s vodom pa tu posudu stavite u mikrotalasnu. Uključite je na dve do tri minuta na maksimum, a nakon što završi s radom ostavite vrata zatvorena još nekoliko minuta kako biste sprečili da para izađe. Na kraju obrišite unutrašnjost mikrotalasne pećnice pamučnom krpom.

Na isti način funkcioniše s rernom, ali posudu (vatrostalnu) ostavite 20 minuta na 200 stepeni. Osim toga, limunov sok možete koristiti i za eliminisanje neprijatnih mirisa iz mašine za pranje sudova tako da posudu s isceđenim limunom ostavite preko noći u praznoj mašini. Takođe, trljanjem isečenog limuna po dasci za sečenje, uklonićete izbledele mrlje, ali i bakterije.

Banane

Iako bi ideja mogla da učini čudnom, stručnjak kaže da bi kora od banane mogla da bude rešenje za zaštitu kožnih cipela. Kalijum koji se nalazi u korama od banane često je ključni sastojak nekih lakova za cipele. Sve što vam treba za ovaj trik je kora od banane i pamučna krpa. Obrišite cipelu nekoliko puta unutrašnjom stranom kore banane, a zatim ponovno krpom. Redovno korišćenje na kožnim cipelama zaštitiće ih od pucanja.

Autor: