AKTUELNO

Baš kao i ljudi i psi mogu da osete slatko, slano, kiselo i gorko, ali za razliku od nas, oni imaju peto čulo namenjeno isključivo za vodu.

Budući da jedu pretežno slanu hranu, evidentno je da nemaju potrebu za slanišima, ipak, zanimljiva je činjenica da baš kao i čovek, pas žude za slatkišima.Iako sve zavisi od psa do psa, iskustvo je pokazalo da većina pasa voli da pojede nešto slatko. Ipak, pse više privlači miris, nego ukus hrane. Nije preporučljivo da psi konzumiraju slatkiše.

Mala količina im verovatno neće naškoditi, ali treba biti obazriv. Sasvim je sigurno da veće količine mogu da oštete bubrege, ali i da izazovu dijabetes, kao i kod ljudi, koji izazva druge posledice, poput slepila. Dakle ukoliko psi pojedu previše šećera upadaju u hiperglikemijsku komu, ipak, ponovićemo, male količine su dozvoljene.

Foto: Unsplash.com

Kupovna slatkiša za ljude može da sadrži sastojke koji su veoma opasni za vašeg psa, a ukoliko želite da ga nagradite mnogo je bolje i sigurnije da kupite poslastice koje su namenjene isključivo njima.

Sada postoje i čokolade za pse za koje možete da budete sigurni da imaju samo sastojke koji su bezbedni za vašeg ljubimca. Ipak, iako se obraduju kockici čokolade, budite sigurni da psi mnogo više vole meso, koje i čini većinu njihove ishrane.

Kada je reč o voću treba da imate na umu da sa davanjem voća vašem ljubimcu ne treba da preterujete, jer voće, a i druge namirnice ne bi trebalo da pređu deset posto ishrane vašeg psa.

Treba da izbegavate voće sa košticama kako se pas ne bi ugušio. Takođe, vašim ljubimcima nikada ne smete da dajete grožđe i avokado. Velika količina agruma nije preporučljiva, ali njih verovatno i neće da jedu, jer su kiseli.

Što se tiče prirodnih zamena za šećer, važno je da se naglasi da i sa ovim sastojcima treba da se bude na oprezu. Smatra se da prirodni zaslađivač ksilitol može da naškodi zdravlju psa, a on se nalazi u mnogim proizvodima na kojima piše oznaka "bez šećera".

Ubrzo nakon što ksilitol dospe u krvotok psa, apsorbuje se i uzrokuje naglo oslobađanje insulina - hormona koji dozvoljava šećeru da uđe u ćeliju. Porast nivoa šećera u krvi postaje rizičan po život psa.

Vlasnici pasa često imaju meko srce i čine sve da udovolje svojim ljubimcima, ipak u pojedinim momentima treba da budemo na oprezu i da ne preterujemo, a ljubav prema slatkišima može da se zadovolji i onim bezbednim poslasticama.

Autor: Z.L.