Mađarska kuhinja je poznata po brojnim specijalitetima od mesa, a ova teleća pikantna čorba savršena je za hladnije jesenje dane. Puna je povrća i mesa, te može da zameni i kompletan obrok, a oduševiće sve prave gurmane.
Ukoliko ne volite ljuta jela izbacite papričicu, ali ona upravo daje poseban šmek ovoj čorbi.
Sastojci: 450 g teletine, 3 šargarepe, 2 krompira, 1 glavica luka, 2 čena belog luka, 1 ljuta papričica, 2 kašike brašna, 1 kašika začinske paprike, svež peršun, so, biber
Priprema: Meso iseckajte na kockice i pospite kašikom brašna, pa ostavite da malo odstoji. U međuvremenu naseckajte crni i beli luk i ljutu papričicu što sitnije, šargarepu iseckajte na kolutove, a krompir na kocke. Na malo ulja propržite meso. Kad meso dobije rumenu boju izvadite ga i ostavite sa strane. Smanjite temperaturu pa na istoj masnoći propržite sitno seckani crni i beli luk, dodajte šargarepu i ljutu papričicu, pa sve zajedno dinstajte. Kad šargarepa omekša, vratite meso u šerpu, dodajte krompir, nalijte vodom, dodajte so i biber, pa kuvajte oko 20 minuta. Na ulju upržite preostalo brašno sa začinskom paprikom, pa sve sipajte u šerpu. Kuvajte još 10-15 minuta, pospite sveže seckanim peršunom i služite dok je čorba još vruća.
Autor: Z.L.