AKTUELNO

Ako ste nekada pomislili da svuda oko vas šetaju psihopate koje su nekada studirale ili studiraju pravo ili ekonomiju, možda ne grešite.

Naime, istraživači sa Univerziteta Aarhus u Danskoj odlučili su da istraže neke osobine ličnosti koje ukazuju na narcizam i psihopatiju i koje se povezuju sa željom za društvenom dominacijom i moći na radnom mestu, a u vezi sa tim koji fakultet biraju da studiraju.

Pročitajte još: VAŽNO UPOZORENJE FARMACEUTA: Lek za anemiju koji se PRODAJE U SRBIJI može da UBIJE?

U istraživanju je učestvovalo 400 budućih studenata prava, psihologije, ekonomije/menadžmenta i političkih nauka. Istraživanje je namerno sprovedeno pre nego što su studenti zaista i započeli studiranje tako da se rezultati ne mogu pripisati efektima socijalizacije i onom što uče na fakultetu. Naučnike je zanimalo koje tipove ličnosti privlači određena tema i područje.

Kroz istraživanje su studenti psihologije pokazali najmanje prisustvo patoloških osobina, dok su u tome neuporedivo ispred njih studenti prava, ekonomije i menadžmenta. Konačan zaključak studije je da najveći procenat ljudi sa patološkim sklonostima prilikom izbora studija ide na upravo ove predmete, prenosi Noiž.

Zanimljivo je i da je još jedna studija slične tematike, koja je sprovedena prošle godine, pokazala da su studenti prava, ekonomije i menadžmenta drugima mnogo simpatičniji od svojih kolega s drugih fakulteta.

#Fakultet

#Manijak

#psihologija

'