AKTUELNO

Naučnici su otkrili da ispijanje samo tri šoljice kafe dnevno može smanjiti ženske grudi. Skoro 300 žena ispitano je o merama njihovih grudi i o tome koliko šoljica kafe u proseku dnevno popiju, piše 24sata.

Prema istraživačima, tri šoljice dnevno bile su dovoljne da se grudi počnu da se smanjuju, a efekat se povećavao sa svakom popijenom šoljicom.

Rekli su da postoji jasna veza između ispijanja kafe i manjih grudi jer oko polovina svih žena poseduje gen za koji se pokazalo da povezuje veličinu grudi s unosom kafe u organizam.

“Ispijanje kafe može imati veliki efekat na veličinu grudi” rekla je Helena Jernstroem, predavač eksperimentalne onkologije na Univerzitetu Lund u Švedskoj.

Žene koje piju kafu ne moraju da brinu da će im se grudi preko noći smanjiti. Smanjiće se, ali grudi neće tek tako nestati. Međutim, svako ko misli da može reći koje su žene kafopije samo po merama grudnjaka biće razočaran – izjavila je.

“Problem je što postoje dve mere za grudnjak, veličina korpice i obim, tako da ne biste mogli da kažete”, dodala je Helena.

Međutim, ima i dobrih vesti za kafopije – istraživači su takođe otkrili da redovni unos kofeina može pomoći u smanjenju rizika od razvoja raka dojke.

Naučnici kažu da je efekat kafe povezan s njenim uticajem na estrogene – ženske polne hormone.

Neke materije u kafi mogu promeniti metabolizam žene tako da ona dobije bolju konfiguraciju raznih estrogena, čime se smanjuje potencijalni rizik.

“Ali žene s većim grudima koje sadrže više mlečnih žlezda izložene su većem riziku”, objasnili su naučnici.

Autor: