Mirisna i mekana pogača uvek unosi radost na trpezu i podseća nas na porodični ručak. Mnogi je danas ne prave jer se plaše da je mešenje pogače previše komplikovano.
Mi vam predlažemo da po baka Jelinom receptu napravite jednostavnu, a ukusnu pogaču koja je mekana kao sunđer unutra, a hrskava spolja.
Sastojci: 400 ml tople vode, 20 g kvasca, 750-800 g brašna, 1 kašičica šećera, 1/2 kašičice soli, 30 ml maslinovog ulja.
Priprema: U toplu vodu dodajte kvasac i šećer, lepo promešajte i ostavite da se aktivira. Zatim dodajte ulje, brašno i so. Prvo dodajte 700 g brašna, pa postepeno ostatak, jer treba da zamesite srednje tvrdo testo. Pokrijte i ostavite da odmori. Na pobrašnjenoj površini još malo obradite testo i stavite u okrugli pleh koji ste obložili pek papirom. Popsrskajte mlakom vodom i pospite brašnom testo. Nožem zasecite na tri mesta trake i pokrijte, pa ostavite još 15 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 45-50 minuta.
Autor: Z.L.