AKTUELNO

Biće spremne za korišćenje kroz nekoliko nedelja.

Začinsko bilje u suvom i svežem obliku ima široku primenu kada je kuhinja u pitanju.

Složićete se da je lepo uvek koristiti sveže bilje, ali kako je do njih teško uvek doći, naročito u gradskoj sreedini, ne bi bilo loše da svi gurmani i ljubitelji organskih namirnica, naprave jedan mali vrt u svom stanu.

Biljke poput ruzmarina, bosiljka, vlašca, majčine dušice ili origana lake su za gajenje i neće im biti potrebni posebni uslovi. Sve što vam je potrebno za njihov uzgoj, jesu odgovarajuće posude, zemlja i mesto blizu prozora.

Preporučuje se da se biljke stave na prozor koji gleda na jug, jer će sa te strane upiti najviše svetlosti, a začinskom bilju je potrebno oko 6 sati izloženosti suncu.

Pre svega, važno je da napravite pametan izbor biljaka koje želite da gajite. Najbolje je da se odlučite za one koje volite i koje idu u dosta recepata, ili od njih možete napraviti čaj.

Pomenuti bosiljak, majčina dušica, origano, ruzmarin i nana spadaju među najzahvalnije biljke, što se tiče uslova, a pored njih, tu su i mirođija, peršun, komorač, žalfija i timijan. Sve ove biljke su poprilično lake za održavanje.

Saksije odgovarajuće veličine, zemlja i semenje bilja, najvažniji su kada je pravljenje ove baštice u pitanju. Pored toga, u specijalizovanim radnjama možete kupiti sredstva za dohranu i brži rast biljaka.

U specijalizovanim prodanicama, na pijacama, supermarketima i kod rasadnika, možete pronaći i već zasađeno bilje.

Preporuka je da svaku biljku zasadite u posebnu posudu, jer nemaju sve istu potrebu za tečnošću.

Popunite saksije do tri četvrtine zemljom. Zatim stavite semenje i prekrijte ostatkom zemlje. Za rast će biti potrebno 4 do 6 nedelja.


Nakon toga malo navlažite zemljište vodom. Saksije se mogu dodatno pokriti plastičnom providnom folijom. Kada biljke počnu da rastu, foliju treba da uklonite.

Radi održavanja vlage u zemljištu, stavite saksiju u minimum 3 cm vode, dok kapi od vlage ne počnu da se pojavljuju na vrhu zemlje. Izvadite iz vode i stavite na poslužavnik do sunčanog prozora.

Važno je da biljke zalivate svakodnevno, jer brzo rastu.Mrtve sadnice koje ne napreduju, slobodno otkinite. Ukoliko se jedna biljka previše raširi, slobodno je presadite u veću posudu ili je proredite.

Autor: