AKTUELNO

Evo kako tunjevina utiče na zdravlje!

Svi jedemo tunjevinu, barem povremeno, a u vreme posta možda nešto češće. Nije ni čudo jer je to ukusna i većini ljudi dostupna namirnica za koju svi kažu da je neviđeno zdrava.

Kada je reč o nutritivnom sastavu, konzervirana tunjevina je zaista bogata raznim nutrijentima, ali je važno da ne preterate u konzumiranju ove namirnice jer u suprotnom može da dođe i do trovanja živom.

Sadrži proteine

Namirnice koje sadrže proteine su veoma korisne u ishrani jer pomažu da duže budemo siti i da samim tim unosimo manje kalorija. Prema nekim podacima, mada se to može videti na svakom pakovanju, u jednoj konzervi tunjevine prelivene uljem nalazi se oko 46,6 grama proteina. Dakle, ovo je definitivno dobar način da unesete proteine tokom dana.

Dobra je za zdravlje očiju i mozak

Zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama koje sadrži, tunjevina dobro utiče na mozak i zdravlje očiju. Omega-3 masne kiseline inače poboljšavaju pamćenje, a takođe i smanjuju zapaljenje i ublažavaju simptom suvog oka.

Možete da se ugojite

Imate na umu da ukoliko često jedete tunjevinu prelivenu uljem, možete da se ugojite. Konzervirana na ovaj način, tunjevina ima više kalorija i masti, tako da nije zgoreg obratiti pažnju na to, posebno ukoliko vodite računa o broju kalorija koje unosite na dnevnom nivou.

Možda ćete biti naduti

Jedan sastojak koji se nalazi u svim konzerviranim tunjevinama je natrijum koji, u zavisnosti od toga koliko ga ima, može da dovede do nadutosti. Stručnjaci kažu da u jednoj konzervi tunjevina ima četvrtina dnevnog unosa natrijuma odnosno soli.

Možete da se otrujete

Ukoliko jedete previše tunjevine, može doći do trovanja živom.

Konzervirana tunjevina sadrži znatno manje žive od sveže tunjevine, što znači da možete da je jedete češće, ali kao neurotoksin, živa je nešto što vi svakako trebalo izbegavati. Stručnjaci kažu da odrastao čovek može bez bojazni od trovanja da jede tri do četiri porcije tunjevine nedeljno, što je između 168 i 224 grama (jedna porcija ima 56 grama).

#tunjevina