AKTUELNO

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić kaže da će oko million Srba ove godine letovati u inostranstvu, od toga najviše u Grčkoj, a zatim slede Crna Gora i Turska.

Seničić je na konferenciji za novinare rekao da ove godine ima sedam odsto putnika više u odnosu na prošlu godinu, a kada je reč o žalbama više od polovine ih je neosnovano.

On je ukazao i na problem nedostatka turističkih stajališta, zbog čega, kako kaže, JUTA svesno krši Zakon o turizmu, jer su agencije obavezne da putnicima navedu mesto polaska autobusa.

-Do kraja seozne očekujemo da bude između 650.000 i 700.000 srpskih turista u Grčkoj i još 250.000 koji će ići u samostalnim aranžmanima. Turska je prošle godine zabelezila pad, a ove godine se vraća. Do sada je tamo bilo oko 80.000 turista iz Srbije, a očekujemo da će ih do kraja seozne biti 100.000 - rekao je on.

Foto: Pixabay.com

Prema Seničićevim rečima, Italija i Španija se takođe vraćaju na srpsko tržište i očekuje se da će tamo do kraja sezone letovati po 25.000 odnosno 30.000 turista.

Navodeći da samo jedna trećina putnika u Crnu Goru ide preko agencija, Seničić očekuje da će u toj zemlji letovati ukupno oko 300.000 naših turista, dok će u Bugarsku otići oko 60.000 njih preko agencija i još toliko u samostalnom aranžmanu.

Agencije su do sada za Hrvatsku prodale 1.500 aranžmana, ali najveći deo turista ide samostalno na tu destinaciju, podseća Seničić. Direktor JUTA-e je govoreći o problemima ukazao na nedostatak turističkih stajališta.

-Pre dve godine prvi put smo se susreli sa tim problemom pošto nam je zabranjem polazak ispred Sava centra posle čega je organizovan parking prostor u bloku 42. To je funkcionisalo vrlo gobro godinu i po dana, a nakon toga je ta parcela predviđena za izgradnju nove autobuske stanice i rečeno nam je da mi više ne može da koristimo taj parking - kaže Senicić.

Napominje da kada ne postoji kontrolisani ulazak na parking prostor za turisticke autbuse, neminovn se javlja veliki broj krađa, jer se ne može kontrolisati ko je sve tu prisutan.

-Insistiramo na tome da se skrene pažnja resornom ministarstvu da reši problem koji se tiče svih gradova u Srbiji, a Beograd kao najveći grad ima najveći problem - da se turistička stajališta prepoznaju. Ona ne moraju biti u centru grada, mogu biti na nekakvim izlaznim saobraćajnicama, ali moraju imati osnovne higijenske uslove, sanitarni čvor, prostoriju gde ljudi mogu da se sklone u slučaju lošeg vremena - ukazuje on.

Seničić dodaje da se ne mogu koristiti redovne autobuske stanice gde su satnice vrlo striktne.

Ovaj srpski grad strani turisti obožavaju

Takođe, upozorava da se sada polazi sa nebezbednih mesta kao što su bezninske stanice, autoputevi, što, ističe, može da dovede do ugrožavanja bezbednosti putnika, a dodaje i da su po Zakonu o turizmu turističke agencije dužne da unapred napišu mesto polaska autobusa.

Na pitanje o pritužbama, kaže da su one sastavni deo posla, dodajući da ih je ove godine više za 15 odsto, ali da je procenat onih koje nisu relevantne na nivou prošlogodišnjeg, oko 55 odsto.

-Najveći broj žalbi je na kvalitet smeštaja, higijenu, udaljenost od mora, kvalitet ishrane, učestalost ishrane, kvalitet švedskog stola, pritužbe na kvalitet prevoza, usluge vodiča - rekao je Seničić.

Kaže da je od početka sezone do sada održano nekoliko abitraža i da su sve donate odluke bile u korist građana.

#Putovanja

'