AKTUELNO

Ovo niste znali!

Fantastičan seks, koliko god ga priželjkivali i maštali o njemu, se ne događa tek tako, sam od sebe!Da bismo imali dobar seks, moramo biti prisutni, svesni trenutka u kome se dešava i potpuno gaosetiti na svim nivoima: fizički, duhovno i emocionalno.

Senzualnost je sposobnost da opažamo senzacije nečega što se dešava ili dolazi u kontakt sa našimtelom. To je i kvalitet i veština - da osetimo i pokažemo seksualnost, celim svojim bićem. To znači daimate aktivan pristup životu i svome telu. Senzualnost nije samo pitanje seksualne prirode.Senzualnost možete naći I unečem jednostavnom kao što je šetnja parkom, ili upijanjem zvukova,mirisa i ukusa koji vas okružuju. Pojedini autori 1 definišu senzualnost kao „sposobnost da se osećateprijatno u svom telu, zaustavite vreme i komunicirate putem vaših čula.“

Nekim osobama izražavanje senzualnosti ide bolje, dok neke osobe, koje su imale određenetraume uprošlosti, doživljavaju svoje telosa nesigurnošću. Oni smatraju da ih je njihovo telo izdalo, tj.reagovalo na način koji nisu hteli, npr. trpeli su fizički bol u nekoj traumatskoj situaciji. Ove osobesebe često potiskuju ili “izbrišu” tramatične događaje da bi lakše funkcionisali, a to za posledicu imada ne osećaju aktivno svoje telo, kao da su “odsečeni” od senzualnosti i seksualnosti.

Partneri u dugim vezama i brakovima često navode da su „previše zauzeti“ ili „ometeni poslom idrugim obavezama“, te da nemaju vremena za senzualan seks. A senzualno vođenje ljubavi, posvojoj prirodi, zahteva izvesno vreme, kao i potpunu opuštenost.

Da biste ponovo iskusili seks sa svim svojim čulima, morate kod sebe aktivirati hrabrost, strpljenje iotvoriti um za takvo iskustvo. Potom se suočiti sa svojim strahovima, traumama i ranjivošću. Započetak samo budite svesni šta vam prija, a šta ne. Izdvojite vreme za senzualno vođenje ljubavi, asledećih 8 koraka će vam lakše pomoći da taj čin uspešno realizujete:

Foto: Unsplash.com

1. U cilju da probudite svoju senzualnost, dišite polako i duboko, uz duži izdah nego udah. Pomoćiće vam da ostanete prisutni aktiviranjem dela nervnog sistema koji pomaže da se vaše telorelaksira, smiri i opusti.

2. Osetite i prepoznajte emocije koje se u tom trenutku u vama javljaju, i fizičke senzacije koje ihprate.

3. Eksperimentišite sa vašim senzacijama. Koristite sva svoja čula. Identifikujte šta vam se sviđa, ašta ne u okruženju oko vas. Na primer: hladan vazduh u odnosu na topao vazduh, osećaj svile ilipamuka na vašoj koži, zvuk pevanja različitih ptica, sladoled od vanile ili čokolade, boje prirodedok šetate…

4. Jasno izrazite i opišite vašem partneru šta u vama budi osećaje.

5. Počnite da eksperimentišite sa nežnim dodirom. Prvo počnite sebe da dodirujete, a ondauključite partnera u proces. Recimo, priljubite vašu ruku uz partnerovu. Počnite da zapisujetešta vam se sviđa, a šta ne.

6. Nastavite zatim sa seksualnim dodirima. Uradite to prvo sa sobom, a onda sa partnerom.Zapišite šta vam se sviđa, a šta ne.

7. Jasno saopštite partneru vaša zapažanja o dodirima i izrazite želju šta biste češće da ponavljate, ašta ne.

8. Obećajte partneru najmanje sat vremena nedeljno vaših omiljenih senzualnih dodira.

Ako sve ovo izgleda kao obeshrabrujuće za vas, zapamtite da je tajna u jednostavnosti i strpljenju.Korak po korak. Vežbajte šta vam prija, dajte i prihvatite podršku. Niko to ne može sam. Vi stedostojni da aktivno živite u svom telu. Ono zapravo može postati sigurno mesto odakle dobijatezadovoljstvo, bliskost i udobnost. I poslednje, ali ne i najmanje važno, vredni ste ljubavi i zaslužujeteda izrazite ljubav i strast kroz fenomenalan seks, koji može početi senzualno, a kako će se završiti, tomožete sami odlučiti…

Da biste saznali više o tajnama dobrog seksa, pročitajte o tome više OVDE.

Autor: M.M.