AKTUELNO

Evo rešenja!

Ako patite od simptoma reumatoidnog artitisa kao što su bol u zglobovima i upale, pametno jedržati se zdrave ishrane i izbegavati hranu koja može pogoršati date simptome.

Ako se pitate odakle da počnete, za početak je potrebno izbaciti namirnice koje mogu dovesti doprekomerne težine. Dodatni kilogrami opterećuju zglobove i uzrokuju bolove i povrede. Ovo sunamirnice za koje važi preporuka da mogu doprineti gojenju i izazvati upale koja pogoršavaju simptome reumatodinog artritisa:

1. Crveno meso

Crveno meso sadrže visok nivo zasićenih masti, što može pogoršati upale i doprineti gojaznosti.Takođe sadrži i omega-6 masne kiseline, koje mogu doprineti upalama zglobova ako je unos suvišeobiman. Pojedinci sa reumatodinim artritisom su prijavili da se njihovi simptomi poboljšavaju kadaizbace iz ishrane crveno meso. Međutim, manje količine crvenog mesa mogu da obezbede proteine ivažne hranljive materije za ljude sa reumatoidnim artritisom, bez izazivanja dodatnih upala.

Foto: Unsplash.com

2. Šećer i belo brašno

Vaš nivo šećera u krvi može se povećati nakon što pojedete jednostavne ugljene hidrate koji se lakorazgrađuju od strane organizma. Takve namirnice uključuju slatke grickalice i pića, hleb od belogbrašna, testeninu i beli pirinač. Šećer u krvi podstiče organizam da proizvodi proinflamatorne hemikalije koje se nazivaju citokini, koje mogu pogoršati simptome reumatoidnog artritisa i uticatina vaše zglobove. Ove namirnice takođe mogu uzrokovati pojavu gojaznosti, i izazvati dodatni bol uzglobovima.

3. Pržena hrana

Odstranjivanje pržene hrane iz ishrane može smanjiti nivo reumatodinih upala, po istraživanju sa Medicinskog fakulteta Mount Sinai. Njihova studija, objavljena u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, istakla je da pržena hrana sadrži toksine koji mogu povećati oksidaciju u ćelijama tela. Pohovana hrana je takođe bogata nezdravim mastima i može doprinetigojaznosti.

4. Gluten

Gluten, protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, raž i ječam, može da doprineseinflamaciji tkiva kod nekih ljudi. Doktori ističu da efekat može biti još jači za ljude sa autoimunimporemećajem kao što je celijakija ili reumatoidni artritis.

Foto: Unsplash.com

5. Alkohol

Pokazalo se da manja do umerena konzumacija alkohola smanjuje rizik za nastajanje reumatodinogartritisa i usporava njegovu progresiju, prema pregledu studija 2 iz 2012. godine objavljenog na kliniciza reumatske bolesti Severne Amerike. Studija BMJ-a 3 takođe iz 2012. imala je slične nalaze: ženekoje su pile više od tri čaše alkohola nedeljno imale su 50% šanse za pogoršanje reumatoidnogartritisa koji su već imale. Međutim, konzumacija previše alkohola može prouzrokovati nagli porastnivoa C-reaktivnog proteina (CRP), prema istraživanju 4 objavljenom u časopisu Alcohol andAlcoholism 2009. godine. Alkohol u većim količinama može povećati upale i pogoršati reumatodiniartritis.

6. Prerađena hrana

Industrijski prerađena hrana, od hrane u supermarketima do obroka koji su spremni za jelo ilizahtevaju minimalno kuvanje, obično obiluje sastojcima koji uzrokuju upale.

Takvi proizvodi su prepuni šećera, prečišćenog brašna i zasićenih masti - sve to čini hranuneodoljivom, ali i nezdravom. Uvek pročitajte etiketu i listu sastojaka o prerađenim namirnicama prekupovine istih, kako biste napravili mudru odluku, i izbegli otežavanje simptoma reumatoidnogartritisa sa datom hranom.

Više o reumatodinom artritisu i kako ga uspešno prevenirati možete pročitati više upravo OVDE.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1074343

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4116451/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3393782/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513683/

Autor: M.M.