AKTUELNO

Najčešći uzročnici slivanja sekreta u pluća su sinusitis i bronhitis. Kako bi se pluća poštedela dodatnih štetnih uticaja potrebno je svakako izbegavati zagušljive prostorije, duvanski dim, prašinu kao i samo konzumiranje cigareta.

Kako bi se generalno umirili disajni putevi, veoma je važno da se izbegavaju i hladna i gazirana pića koja će samo dodatno nadražiti grlo i dovoditi do neželjenog kašlja.

Neki veći problemi pluća uglavnom počinju bezazlenom prehladom koja se ne leči. Mnogi ljudi na svoju ruku uzimaju raznorane preparate, dok se i iz prirode mogu naći veoma korisne biljke koje mogu dosta pomoći kod ovih problema.

Foto: Printscreen YouTube/ Joanna Soh Official

Naparivanje prirodnim putem

Prva i osnovna pomoć kod ovakvih zdravstvenih problema jeste udisanje pare. Ukoliko se para udruži i sa nekim eteričnim uljem, put do pročišćenih sinusa je zagarantovan. Osim što će disajni putevi biti pročišćeni, eterična ulja na pari imaju i antibakterijska i antialergijska dejstva.

Prvi korak je staviti lice iznad pare i prekriti glavu nekom tkaninom ili peškirom. Udisati paru što više dok se ne ohladi. Mora se samo obratiti pažnja da se ne stavi više ulja negošto je potrebno, jer u tom slučaju inhalacija može biti neprijatna, jer će se u nosu osećati neprijatno peckanje.

Jednostavan recept rastvora za inhaliranje je rastapanje 10 gr soli u 100 ml proključale vode. Drugi način pripreme je taj što u 4 dl kipuće vode stavite pola glavice belog luka, dve kapi eteričnog ulja čajevca i 3 kapi eteričnog ulja eukaliptusa. U vodenu paru možete da dodate i po dve do tri kapi ulja majčine dušice, ruzmarina i lavande.

Autor: Z.L.