AKTUELNO

Dilema je rešena!

Iako su nam svi vitamini preko potrebni, oni se među sobom razlikuju. Vitamini se nalaze u hrani i vitaminskim suplementima i obavljaju neophodne funkcije u našem telu, i od vitalnog su značaja za održavanje dobrog zdravlja. Verovatno većina od vas zna da je vitamin B od suštinske važnosti za naše funkcionisanje i zdravlje. Međutim, neki od vas se dvoume da li da uzimaju samo vitamin B ili uz to možda i ide vaš omiljeni vitamin C ili se uzimaju odvojeno? Sada upravo rešavamo tu dilemu. 

Vitamin B ima bolju iskoristljivost uz vitamin C?

Vitamini B kompleksa i vitamin C su vitamini rastvorljivi u u vodi, što znači da se ne skladište, već se izlučuju svakodnevno putem urina i moraju se dopunjavati na dnevnom nivou. 

Iako nema ništa loše u uzimanju ova dva vitamina zajedno, preporuka stručnjaka je da vitamin B treba uzeti prvo ujutro, dok bi, u idealnom slučaju, vitamin C trebalo uzimati u manjim količinama tokom dana. Ako nemate vremena da to uradite ili mislite da to verovatno nećete uraditi, možete ih slobodno uzeti u isto vreme.

Suplementi poput Active B complexa kombinuju B kompleks vitamina, koji sadrži svih osam esencijalnih vitamina B grupe, sa vitaminom C. Active B complex je poseban, jer sadrži aktivni folat najnovije generacije koji ima 7 puta veću bioraspoloživost u odnosu na običnu folnu kiselinu. Active B complex sa aktivnim folatom u samo jednoj kapsuli dnevno obezbeđuje čitav spektar vitamina B grupe, pažljivo dizajniran za optimalnu apsorpciju i maksimalnu iskoristljivost.

Foto: Promo/AbelaPharm

Šta, u stvari, predstavlja B complex?

Vitamin B je više od jednog vitamina. B kompleks vitamina obuhvata tiamin, riboflavin, vitamin B6, niacin, biotin, vitamin B12, folnu kiselinu i pantotensku kiselinu.

Vitamini B kompleksa imaju tendenciju da pojačavaju vaš nivo energije , tako da je njihovo uzimanje idealno ujutru - pogotovo zato što prazan želudac pomaže pri apsorpciji vitamina. Ako ih uzmete uveče, to zapravo može da spreči vašu sposobnost da zaspite. I imajte na umu da uzimanje velikih doza vitamina B može da utiče na vašu jetru.

[1] Frank F Willems, Godfried H J Boers, Henk J Blom, Wim R M Aengevaeren, and Freek W A Verheugt;“Pharmacokinetic study on the utilisation of 5-methyltetrahydrofolate and folic acid in patients with coronary artery disease”; Br J Pharmacol. 2004 Mar; 141(5): 825–830; Published online 2004 Feb 9. doi: 10.1038/sj.bjp.0705446

[2] https://www.medicalnewstoday.com/articles/319556.php

Kada je najbolje uzeti Vitamin C?

Uzimanje vitamina C ujutro je u redu, jer tako osiguravate da ste dobili ovaj važan nutrijent barem jednom u toku dana. Vitamin C takođe povećava nivo noradrenalina, hemikalije u mozgu, zbog koje dolazi do aktivacije moždanih struktura i usmeravanja pažnje i ubrzanja rada srca. 

Foto: Unsplash.com

Jedna od prednosti uzimanja vitamina B i C zajedno je, da vitamin C pomaže organizmu da apsorbuje folnu kiselinu, jedan od vitamina B. Vitamin C može pomoći u bržem zarastanju rana i stvaranju crvenih krvnih zrnaca. On se često uzima u cilju prevencije prehlade, i utvrđeno je da vitamin C može skratiti trajanje prehlade.

Vitamini B i C u ishrani

Pošto se oba ova vitamina moraju svakodnevno dopunjavati, dobro bi bilo da se pobrinete da vaša ishrana sadrži mnogo hranljivih namirnica koji ih obezbeđuju. Suplementi poput Active B complexa su odličan izbor, pogotovo ako ste trudni, pod stresom, starijeg doba ili jednostavno skloni odbacivanju određenog broja hrane bogate vitaminom B.

[3] https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

[4] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/in-depth/cold-remedies/art-20046403

Dobri izvori hrane vitamina C uključuju citrusno voće i sokove, brokulu, kivi, papriku, krompir, jagode i paradajz.

Vitamin B6 se nalazi u ribi, krompiru, avokadu, bananama, pasulju, žitaricama, mesu, ovsenoj kaši i živinskom mesu. Vitamin B12, važan za metabolizam, prisutan je u siru, jajima, ribi, mesu, mleku i jogurtu.

Više o nedostatku vitamina B i ostalim potrebnim vitaminima i mineralima možete pročitati više OVDE

Autor: P.R.