AKTUELNO

Do sada ste verovatno primetili kako se dlačice mogu pojavljivati na najneobičnijim delovima tela

I dok neke dlačice na telu imaju svoju svrhu, kao što su obrve ili trepavice, dlačice na ostalim delovima tela nam i nisu baš potrebne.

Postoji nekoliko iznenađujućih stvari koje vam dlačice na nožnim prstima mogu reći o zdravlju.

1. CIRKULACIJA VAM NIJE IDEALNA

Ako nemate ni jednu dlačicu na vašim nožnim prstima ili te dlačice same opadaju, to bi mogao biti znak da nešto sa vašom cirkulacijom nije uredu, javlja Everyday Health. Normalno je da imate nekoliko dlačica na ovom delu, osim ako ih sami ne uklanjate. Ako vaši nožni prsti nemaju nimalo dlačica, obratite se doktoru kako biste proverili cirkulaciju.

2. HORMONSKE PROMENE

Dr. Sejal Šah u jednom intervjuu objasnila je da ukoliko prolazite kroz neke hormonalne promene, dlačice na prstima mogu postati grublje i tamnije. Ako su vaše dlačice nekada u mladosti bile svetlije, to ne znači da neće postati tamnije kako starite. To je jednostavno prirodan sled događaja u životu.

3. SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA

Foto: Unsplash.com

Sidrom policističnih jajnika može dovesti do toga da imate neželjene dlačice na određenim delovima zbog nivoa androgena u telu. 

4. DLAČICE SU POVEZANE SA GENIMA

Ako su vaši roditelji imali dlačice na prstima i postale tamnije kako su starili, to će se najverovatnije i vama desiti.

5. IMATE PERIFERNE VASKULARNE BOLESTI

Jedan od uzroka slabe cirkulacije je periferna vaskularna bolest. Perifernu vaskularnu bolest mogu izazvati ateroskleroza, zapaljenjski procesi u zidu arterija i embolusi ili krvni ugrušci unutar krvnog suda praćeni suženjem ili začepljenjem lumena arterija

6. IMATE DOBRU CIRKULACIJU

Baš kao što nedostatak dlačica ukazuje na slabu cirkulaciju, ako imate dosta dlačica na nogama i prstima, to znači da imate veoma dobru cirkulaciju. Dr. Nikol G. Frils u svom blogu objašnjava kako možda nećete voleti dlačice na nožnim prstima, ali to znači da je sa vašom cirkulacijom sve u najboljem redu.

#Telo

#dlake