AKTUELNO

Hodanje u ravnoj obući nije dobro za kičmu, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK kiropraktičar Vladan Jovićević, direktor Doma zdravlja West Medic

Jovićević je rekao da se diskus hernija može biti simptomatska ili asimptomatska.

„Donji deo leđa je principijelno najugroženiji u našoj svakodnevnici. Najčešće povrede diskusa su na nivou L4/ L5 i L5/S1. To su poslednja dva segmenata iznad krstne kosti“, rekao je Jovićević.

Kako kaže, baletanke su loš izbor obuće jer su ravne. Dodaje da, kada se hoda u prirodi, to je potpuno drugačije, dok je, kako kaže, hodanje u ravnoj obući po asvaltu koji nema amortizacijju, vrlo opasno.

Foto: TV Pink Printscreen

„Baletanke su gore od štikli. Kada se puno vremena provede na visokim štiklama, pomeri se težište, a to se takođe dešava i kada hodamo u ravnom“, kaže Jovićević i dodaje:

„Kada dođe do oštećenja na diskusu, dešava se curenje određene količine mase izvan diskusa, koji možemo opisati kao jastuče koje pravi amortizaciju među pršljenovima. Ta masa vrši pritisak na određene strukture. Najgore je i najčešće kada vrši pritisak na koren nerva koji onda daje bol, upalu i mnoge druge simptome“, rekao je Jovićević.

Ističe da uzroci mogu biti povrede koje nastanu usled nekog lošeg pokreta, ustajanja, cimanja, pada, zatim, dodaje, mogu biti i razvojni uzroci, gde posle dužeg niza loših položaja dođe do oštećenja zida pršljenja i do povrede prilikom nekog pogrešnog pokreta.

Foto: TV Pink Printscreen

Jovićević ističe da penzioneri imaju stalno besplatan pregled u West Medicu.

Dodaje da se lečenje može sprovoditi neoperativno i operativno.

„Neoperativne procedure su sada postale vodeće i podrazumevaju manuelne tehnike, kiropraktiku, fizikalne procedure. Došlo se do toga da možemo neoperativno da dobijemo bolje i stabilnije rezultate, dok se na operativne ide kada baš mora. Kiropraktika je vodeća procedura u lečenju diskus hernije u svetu“, rekao je Jovićević.

Autor:

#Vladan Jovićević

#kiropraktičar