AKTUELNO

Puno je teorija o tome zašto se burma nosi baš na domalom prstu i ovo je jedan od njih, a ako ćete slediti uputstva iz ovog kratkog videa, uverićete se i sami, a ako pomislite da je ovo samo jedan zabavni trik – niste u pravu.

Naime, ova je teorija plod tradicije, ne isključivo naše, već kineske, ali ona se zapravo ne razlikuje mnogo od tradicije na koju smo navikli na našim područjima. Još od davnina.

Kako stoji u Wikipediji, pre nego što je medicinska struka otkrila kako funkcioniše krvotok, verovalo se da vena iz četvrtog prsta vodi direktno u srce. Zbog te veze sa srcem, za venu su izabrali ime vena amoris, latinski = vena ljubavi pa je stoga baš taj prst odabran da se na njemu nosi zavet ljubavi.

Međutim, postoje male razlike u rukama na kojima se burma nosi pa se tako u nekim evropskim zemljama, onima pravoslavne veroispovesti, verenički prsten nosi na levoj, a nakon venčanja na desnoj ruci dok je u ostalim zemljama burma na levoj ruci znak večne ljubavi.

A o toj večnoj ljubavi govori baš i ovaj video, a on je baziran na kineskoj tradiciji po kojoj odnos domalog prsta s ostalim na ruci ima posebno značenje.

Palci označavaju roditelje, kažiprsti braću i sestre, srednji prst označava nas same, domali muža i ženu, a mali prst decu.

Autor:

#Burma

#Običaj

#Prst