AKTUELNO

Pulmolog je govorio o uzrocima respiratornih infekcija i potvrdio da jedan "domaći lek" zaista pomaže. Mast kao lek za kašalj se koristi od davnina u narodnoj medicini, a evo i zašto deluje.

Kašalj je odgovor tela na infekciju. U nekim slučajevima može potrajati nekoliko dana ili čak nedelja posle oporavka od bolesti. Kada je ovo slučaj, ne možemo da se ne zabrinemo, pogotovo što su česti simptomi kovida kašalj i otežano disanje.

Najčešće se javlja kao posledica bronhitisa, upale pluća, sezonskih akutnih respiratornih virusnih infekcija (ARVI) i akutnih respiratornih infekcija (ARI).

Lečenje upale

"Sve ove bolesti često prati kašalj, koji omaže da se disajni putevi očiste od sluzi. Ovo je odbrambena reakcija tela, a da biste je suzbili, potrebno je da se nosite sa samom bolešću", objašnjava pulmolog Sergej Purijasev.

Kako je kod kašlja uvek reč o upali, a ona je povezana sa bacilima, zato je važno da pacijent uzima antivirusne i antimikrobne lekove ili preparate. Mogu da pomognu i antiinflamatorni lekovi, lekar može da prepiše i hormonsku terapiju na kratko, dva do tri dana.

Kako ubrzati lečenje kašlja?

U zavisnosti od težine bolesti, kašalj može dugo da potraje...

"Kod pacijenta koji je bolovao od akutnih respiratornih infekcija ili ARVI, kašalj može da potraje od pet do petnaest dana. Ako je ovo ozbiljna bolest (na primer, upala pluća ili bronhitis), onda bez odgovarajućeg lečenja možete da kašljete celog života", smatra pulmolog.

Međutim, postoje "domaći lekovi" koji mogu da pomognu kod ovog problema, a dr Purijasev savetuje najstarij i koji se kod ns često koristi - mast.

Svaka životinjska mast je veoma efikasna u borbi protiv dugotrajnog kašlja, kaže doktor.

"Pluća, osim što nas snabdevaju kiseonikom, predstavljaju 'rernu' našeg tela. Čim pojedete komad masti ili popijete masnoću, ona počinje da 'zagreva' pluća. Iz jednog grama masti oslobađa se devet kalorija, 'rerna' se zagreva, pa i krv. Ako se pluća zagreju i dobro su 'podmazana' masnoćom, onda se oporavljaju. Ako nje nema, osoba je duže bolesna i kašlje", objasnio je lekar.

Autor: