AKTUELNO

Danas se, po drugi put, obeležava Svetski dan knedli koji ima za cilj da očuva knedle u njihovom tradicionalnom obliku sa šljivama, ali i da motiviše sve one koji se bave knedlama da nastave da ih razvijaju i unapređuju.

Naime, ljubitelji knedli iz Beograda, pokrenuli su inicijativu da se u uspostavi Svetski dan knedli, a kroz peticiju koja je otvorena na Instagramu i Fejsbuku. Za samo 10 dana više od 1.700 komentara podrške iz čak 41 zemlje širom planete podržalo je ovu ideju. Tako će knedle, kao jedno od jela sa najdužom tradicijom na svetu, sutra prvi put stati rame uz rame sa svim jelima i napicima koji su svoje dane upisali u svetskom kalendaru.

Mi vam simbolično donosimo recept za jednu od omiljenih poslastica u našem narodu, ali u malo savremenijem izdanju.

Knedle sa kremom od keksa

Sastojci:

200ml vode

50ml ulja

Prstohvat soli

čaša brašna

1 jaje

150g mlevenog keksa + 3 kašike

50g smeđeg šećera

40g maslaca

100ml evaporisanog mleka

pola kašičice mešavine začina - cimet, karanfilić, anis, piment...

3 kašike prezli

3 kašike šećera

Staviti čašu vode da provrije, pa dodati so, ulje i brašno. Mešati dok testo ne počne da se odvaja od zidova šerpice. Skloniti sa vatre, pa dodati jedno jaje i umutiti.

Za krem od keksa: u blender staviti mlevenu plazmu, otopljeni maslac, šećer i evaporisano mleko. Sve izblendirati i dodati mešavinu začina. Testo istanjiti na dlanu, staviti kašičicu krema i napraviti knedlu. Kuvati u ključaloj vodi dok ne počnu da isplivavaju na površinu.

3 kašike prezli i 3 kašike mlevene plazme promešati i propržiti na malo maslaca. Kada dobije zlatno-žutu boju skloniti sa vatre i promešati sa 3 kašike šećera. Kuvane knedle uvaljati u smesu.

Autor:

#Knedle