AKTUELNO

Čokolada ima mnoga korisna svojstva. Lek je, afrodizijak i put do dobrog raspoloženja.

Idealna količina

Podstiče lučenje hormona sreće, a smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Naravno, ovi benefiti važe samo ako se unosi u umerenim količinama. Neumeren unos čokolade može imati negativan efekt na zdravlje, pa se u tom slučaju mogu javiti osipi, kao i tahikardija i hipertenzija. Idealna količina čokolade je do 100 grama dnevno. Sve preko toga postaje štetno za organizam.

S obzirom da je ovaj slatkiš oduvek bio predmet brojnih istraživanja, naučnici su došli do zanimljivog zaključka, da čokolada može pomoći i u gubljenju suvišnih kilograma. Kako prenose mediji, jedna studija na Harvardu dokazala je da žene u postmenopauzi koje svakodnevno pojedu malo čokolade za doručak lakše i brže mršave. Eksperiment je trajao dve sedmice. Tri grupe od 19 žena u postmenopauzi bile su dobrovoljci u istraživanju.

Žene iz prve grupe u roku od sat nakon buđenja dobivale su oko 100 grama mlečne čokolade, a učesnice iz druge grupe jele su čokoladu u istoj dozi, samo sat pre spavanja. Kod žena koje su ujutro jele čokoladu, težina se nije menjala, ali se poboljšao sastav crevne flore, ali im se smanjio i obim struka.

Fizička aktivnost

Druga grupa, takođe je osetila boljitak. Žene iz ove grupe su povećale fizičku aktivnost sledećeg dana u proseku za 6,9 odsto, a imale su i manju potrebu za slatkim. Glavni zaključak do kojeg su naučnici došli tokom ovog eksperimenta jeste da žene koje su svakodnevno jele 100 grama čokolade se nisu ugojile.

#čokolada