AKTUELNO

Istraživači su prikupili podatke 128.013 pacijenata iz 115 zemalja koji su imali različite operativne zahvate u 1.630 bolnica.

Pacijenti koji su imali kovid-19 imaju veću verovatnoću da će razviti krvne ugruške, pokazali su rezultati studije koja je sprovedena na Univerzitetu u Birmingemu.

Istaživači su otkrili vezu između preležane ili aktivne dijagnoze kovida-19 i venske tromboembolije, opasnih oblika krvnih ugrušaka posle operacije.

Pacijenti koji su imali kovid-19 u prethodnih šest nedelja pre operacije imali su veću verovatnoću da razviju vensku tromboemboliju. Ovo stanje je poznata komplikacija operacije, iako istraživači za sada nisu utvrdili zašto ga infekcija korona virusom izaziva.

Istraživači su prikupili podatke 128.013 pacijenata iz 115 zemalja koji su imali različite operativne zahvate u 1.630 bolnica.

Pacijenti su bili svrstani u četiri kategorije - kontrolnu grupu koja nije imala kovid-19, grupu koja je imala aktivan kovid-19, grupu koja je preležala kovid-19 u prethodnih šest nedelja i grupu koja je preležala bolest koju izaziva korona virus pre najmanje sedam nedelja.

Njihov cilj bio je da otkriju koliko je pacijenata razvilo vensku tromboemboliju u roku od 30 dana posle operacije.

U kontrolnoj grupi, 666 od 123.591, odnosno 0,5 odsto razvilo je krvne ugruške.

Od onih koji su u trenutku operacije imali kovid-19 otkriveno je da 50 od 2.317, odnosno 2,2 odsto razvilo krvne ugruške.

Među 953 pacijenta koji su se nedavno oporavili od kovida-19 njih 15 je razvilo krvne ugruške.

Konačno, oko jedan odsto pacijenata koji su pre najmanje sedam nedelja preležali kovid-19; vensku tromboemboliju razvilo je njih 11 od 1.148.

Istraživači su prilagodili podatke drugim faktorima koji mogu da dovedu do razvoja krvnih ugrušaka, kao što su starost i istorija zgrušnjavanja krvi.

Nakon prilagođavanja, otkrili su da su oni koji su nedavno preležali kovid-19 bili u najvećem riziku od venske tromboembolije - kod njih je šansa za razvoj ove komplikacije iznosila čak 90 odsto.

Osobe koje imaju kovid-19 imale su za 50 odsto veću šansu da razviju krvne ugruške, a pacijenti koji su u prethodnih šest nedelja preležali kovid-19 imali su 70 odsto veću šansu da dobiju vensku tromboemboliju.

Istraživači su zaključili da postoji veza između zaraze korona virusom i kasnijeg razvoja komplikacija posle operacije.

- Pacijenti koji su na operaciji su pod većim rizikom od venske tromboembolije - kaže za Dejli mejl dr Elizabet Li, koautor studije i hirurg u Univerzitetskoj bolnici u Birmingemu.

- Otkrili smo da je trenutna ili nedavna infekcija korona virusom povezana sa većim rizikom od postoperativne venske tromboembolije. Hirurški pacijenti imaju faktore rizika za vensku tromboemboliju, uključujući nepokretnost, hirurške rane i sistemsko zapaljenje, a kovid-19 može dodatno da poveća ovaj rizik.

Pacijenti sa kovidom-19 takođe imaju povećan rizik od smrti ako imaju vensku tromboemboliju.
Od 76 pacijenata u studiji sa kovidom-19 i venskom tromboembolijom, preminuo je 31, u poređenju sa samo 319 od 4.342 pacijenta koji nisu razvili vensku tromboemboliju.

Venska tromboembolija nastaje kada se unutar vena formiraju krvni ugrušci, najčešće u butinama i listovima, što se naziva dubokom venskom trombozom. Pored ovog oblika stvaranja ugrušaka, postoji i plućna embolija, koja se javlja usled dugotrajnog ležanja posle operativnog zahvata. Nedostatak kretanja omogućava stvaranje ugrušaka, dok kod osobe koja je fizički aktivna krv cirkuliše većom brzinom.

Stručnjaci preporučuju osobama koje se oporavljaju od operacije da idu u redovne šetnje kad god je to moguće, kako bi sprečile stvaranje ugrušaka.

Autor: