AKTUELNO

Koliko je zdrav beli luk do sada smo čuli bezbroj puta, jača imunitet, detoksikuju, čini organizam snažnim. Međutim, ono što možda niste znali je da se kao takav koristi u veoma malim količinama, što ne podrazumeva da ga jedete svakodnevno uz obroke kao salatu ili začin.

Ovo povrće je vrlo moćan lek, ali postoji razlika između toga da li nešto konzumirate kao lek ili to unosite u organizam svakog dana, kao deo obroka. Beli luk ima brojne zdravstvene koristi, te se u ajruvedi koristi za posebne zdravstvene tretmane i isceljenja. U ajurvedi postoji sledeća izreka: "Svaki koren, svaki list na ovoj planeti ima određena medicinska svojstva."

Ipak, čovečanstvo je naučilo kako da koristi samo nekolicinu biljaka, dok još uvek učimo kako da koristimo preostalo biljno bogatstvo koje nas okružuje.

Beli luk utiče na nervni sistem i predstavlja nervni stimulans. Ukoliko konzumirate luk, vaš nervni sistem postaje izuzetno stimulisan. Međutim, problem je u tome što sve ono što stimuliše nervni sistem, zapravo vas drži u podignutom stanju neko vreme, a onda vas naglo spušta.

Foto: Pixabay.com

Dnevna upotreba nervnih stimulansa u bilo kojoj formi, će vas postepeno dovesti do toga da postanete neosetljivi na život i na iskustvo.

Preterana upotreba belog luka takođe može dovesti i do stomačnih problema, mučnine i probleme sa varenjem.

U hranu koja negativno deluje na nervni sistem i ne treba svakodnevno da je konzumirate spadaju:

beli luk, crveni luk, asafoetida (začin), zelene ljute papričice

Autor: Pink.rs