Staro srpsko jelo koje su nam bake i deke spremale za doručak.
Gastronomska ponuda Ljubovije je bogata i raznovrsna. U ovom gradu je poznat Gastro festival , koji postoji duže od jedne decenije i zauzima značajno mesto u promociji azbukovačke kuhinje – hrane sa dušom. Starinska jela i recepti su zastupljeni u kuhinji ovog kraja, gde je etno turizam razvijen i gde svake godine dolazi sve veći broj turista.
U šerpu nasuti litar tople vode, posoliti,staviti pola supene kašike masti i staviti na šporet da provri.U posebnu činiju nasuti čašu vode i u njoj razmutiti projino (kukuruzno brašno), 8 do 10 supenih kašika brašna, da se dobije gusta kaša, i malo posoliti. Kada voda u šerpi provri dodavati kašiku po kašiku razmućene guste kaše i mešati. Kada dodamo svu kašu mešati masu da se zgusne i sjedini. Krčkati jedno 5 minuta, skinuti sa šporeta, po ukusu dodati sir, kajmak, mleko.
Autor: Pink.rs