AKTUELNO

Hleb u kuhinji mora imati posebno mesto zbog bakterija (spora) koje se mogu naći u njemu.

Studije pokazuju da su otvoreni prostori poslednja mesta na kojima treba da čuvate hleb.

Prema izveštaju studije sa Univerziteta "Linkoln" u Nebraski, štetni mikroorganizmi koji kvare hranu najbolje rastu na sobnoj temperaturi. Ako hleb držite nedelju dana na otvorenom, on će postati gnjecav i ubuđaće se.

Foto: Unsplash.com

Ako hleb ostavite izložen svetlosti i vazduhu, može da ubrza svoje propadanje. Spore iz vazduha će se naći na njemu, ali one imaju dugačko korenje, što znači da će im trebati nekoliko dana da počnu da rastu, a za to vreme ih vi nećete ni primetiti, pa ćete ih unositi u sebe.

Verovatno se pitate kako onda da sačuvate svoj hleb? Možete ga čuvati u kutiji koja se korsiti za konzervirane proizvode ili u suvoj kutiji od keksa. Ali, najbolje mesto za vaš hleb je u vašem zamrzivaču!

Nije bitno da li kupujete svež hleb ili neka dugotrajnija pakovanja, nikad ga ne ostavljajte napolju duže od jednog dana. Studija iz "Evropskog časopisa za kliničku ishranu" je pokazala da držanje hleba u zamrzivaču smanjuje šanse za razvoj plesni, što smanjuje propadanje hrane.

Autor: Pink.rs