AKTUELNO

Hortenzije su zanimljivo cveće, uspevaju u bašti i u saksijama.

Ovo su najvažniji saveti kada su u pitanju zalivanje, sadnja i orezivanje.

Hortenzije su popularno cveće, a širok izbor varijanti znači da ima i patuljastih koje možete držati kod kuće, i „džinovskih“ koje će biti predivan ukras dvorišta i bašte.

Hortenzije se sade u proleće, u rupu koja je duboka kao koren, i dva do tri puta šira. Nežno rastresite korenski sistem, i posadite ih u bogatu zemlju. Tokom prve nedelje trebaće joj više vode nego uobičajeno, pa je zalivajte svakog dana.

Hortenzije vole plodnu zemlju koja dobro propušta vodu. Možete dodati kompost i organsko đubrivo, ali dohranu ograničite na dva do tri puta tokom sezone, u suprotnom, neće cvetati.

Vole „mestimično“ izlaganje sunčevoj svetlosti, i ako ih imate u saksijama po kući, ujutru ih osunčajte pa ih popodne ostavite u senci. Nemojte da ceo dan budu izložene jakoj svetlosti, a pročitajte još koje cveće voli tamu.

Potrebno je tri puta nedeljno dobro ih zaliti, i to ujutru, jer će tada bolje iskoristiti vodu. Nemojte ih zalivati popodne.

Ako hortenzije ne cvetaju, baštovani kažu da postoje tri moguća razloga za to.

Previše đubriva - nađubrite ih samo dva do tri puta tokom sezone. Oštećenje od mraza - ako su u bašti, moguće je da ih je oštetio mraz tokom zime. Obavezno po zemlji pospite malo slame ili grančica da zaštitite biljku. Orezivanje - ne smete preterano da orezujete, samo skidajte grančice koje su uvenule ili su ih oštetile napasti i bolesti.

Ako ste kupili belu i pročitali savete o tome kako da joj menjate boju, budite oprezni. Jedino što će hortenziji promeniti boju, a da ne ugrozi biljku, je promena pH vrednosti zemlje. Potrebno je da kupite dohranu na kojoj piše da menja kiselost zemljišta, ali možete probati i prirodno - talog kafe ili sirće pomoći će da promene boju iz bele u plavo.

Za ružičastu boju potrebna je baznija zemlja, usitnjeni krečnjak ili pepeo će izmeniti kiselost, ali znajte da je potrebno mnogo više vremena da zemlja postane bazna, nego kisela. Zbog toga mnogo ljudi radije „boje“ hortenzije u plavo.

Autor: