AKTUELNO

Narodna medicina od davnina im je pripisivala lekovita svojstva, a istraživanja su potvrdila da sastojci ovog voća dobro deluju na simptome gihta i artritisa, te da odlično zamenjuju lekove protiv nesanice i glavobolje.

Jače kosti

Tačno je da trešnje ne sadrže toliko vitamina C kao jagode, ali su, prema fitoterapeutima, bogate vitaminima B i A i melatoninom, koji "kontroliše" prirodne cikluse spavanja i budnosti. Dovoljno je, tvrde, pre spavanja pojesti šaku opranih trešanja i neće biti problema s nesanicom. To voće je dobro za kožu, a još bolje za vid, jer sadrži čak 20 puta više vitamina A nego što ga imaju jagode i borovnice.

Foto: Pixabay.com

- Istraživanja su pokazala da 20 trešanja ima bolje dejstvo od lekova protiv bolova. Ako imate upalu mišića od vežbanja ili rada, trešnje će vam dobro doći jer njeni antioksidanti deluju opuštajuće i na mišiće, a kako sadrže puno magnezijuma i kalcijuma, dobre su i za kosti, piše "El".

Skidaju kilažu

Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalijuma, a malo natrijuma, pa ubrzavaju izlučivanje vode iz organizma. Nemaju masnoće, niskokalorične su, pa ne brinite ako preterate. Dobro će vam doći i za skidanje kilaže, jer u 100 grama ima tek 60 kalorija.

Čaj za kamen u bubregu

Od peteljki trešnje možete napraviti čaj za čišćenje bubrega i mokraćnih puteva. Za pripremu čaja stavite rukohvat peteljki u litar vrele vode i kuvajte dva minuta. Ostavite četvrt sata da se hladi, a onda ocedite i pijte u gutljajima tokom dana.

Autor: Pink.rs

#trešnje