AKTUELNO

Rasprave i svađe se s vremena na vreme dešavaju kada ste u vezi ili braku...

I iako razlog može da varira od manjeg do većeg, u zavisnosti od stava vas ili partnera, ta rasprava se može završiti vrlo brzo ili razvlačiti tokom celog dana ili nedelje. Zato postoji nekoliko nepisanih pravila uz pomoć kojih se svaka nesuglasica može rešiti na miran i efikasan način.

Foto: Pixabay.com

Vreme

Nervira vas što nije oprao sudove za sobom? Iako je logično da ćete se žaliti i kritikovati što nije uredan, trebalo bi da sebi postavite pitanje – zbog čega se to desilo, da li je možda otišao da pomogne nekome, da li su svi jeli i gde ste se vi zaputili. Morate sagledati kakva je situacija, pa tek onda donositi zaključke jer ćete u suprotnom samo izgubiti vreme, ali i dah.

Umesto “ti si” koristite “osećam da...”

Stavljanje krivice na partnera nikada neće imati dobar efekat. Što više budete koristili rečenice koje počinju sa “ti si”, vaš partner će više da bude ofanzivniji i besniji. Rečenice poput “Osećam da nisi stigao/ne znaš...” zvuče drugačije i nastavljaju dijalog u mnogo mirnijm tonu.

Ton glasa

Zaboravite na vikanje ili “glasno pričanje”. Što vam je glas normalniji – to će i razgovor biti prijatniji.

Minut pričanja za dva minuta slušanja

Stanite na trenutak i poslušajte šta vaš partner ima da kaže, jer će vam to pomoći da sagledate situaciju i iz njegovog ugla. Tako ćete brže i lakše rešiti problem, bez obzira na šta se odnosi.

Nikada se ne svađajte pred decom

Koliko god da ste ljuti jedno na drugo, pokušajte da izbegnete svađanje pred decom. Oni su kao mali sunđeri koji slušaju i upijaju sve i na koje se lomi sav pritisak (iako se to ne vidi odmah).

Našalite se

Šaljivim argumentom možete oraspoložiti vašeg partnera i u sekundi prekinuti svađu. Tenzija će biti smanjena, a vas dvoje srećni i zadovoljni.

Autor: Pink.rs

#Veza