AKTUELNO

Apstinencija od alkohola je uvek dobra ideja.

„Koristi mogu da variraju od osobe do osobe, u zavisnosti od toga kolika je promena u odnosu na njihovo početno ponašanje“, rekla je dr. Reka B. Kumar, medicinska direktorka American Board of Obesity Medicine, za Healthline.

Kumar je objasnila da bi neko ko pije minimalno, ali prestane da konzumira alkohol, „mogao da oseća da ima kontrolu nad svojim zdravljem.“ Ali, oni koji češće i više uživaju u alkoholu „mogli bi da primete i izraženije fiziološke efekte, poput veće mentalne jasnoće, boljeg sna, gubitka težine i osećaja detoksikacije“.

Amitava Dasgupta, doktor nauka i profesorka patologije i laboratorijske medicine na Medicinskom fakultetu McGovern na UTHealthu u Hjustonu i autorka knjige Nauka opijanja, slaže se s tim. Ona je objasnila da, recimo, 30-dnevno izbacivanje alkohola iz upotrebe kod osoba koje ga piju umereno neće puno uticati na njihovo telo. Međutim, za ljude koji premašuju preporučene doze promene bi mogle da budu mnogo očiglednije.

1. Olakšanje za jetru

Ciroza jetre može da se s vremenom pojavi kod onih koji prekomerno piju.

„To se ne događa tokom jednog dana, ali kod svakoga ko pije više, što je više od dva pića dnevno za muškarce i jednog pića dnevno za žene, dolazi do masnih promena u jetri, pa kad prestanete da pijete alkohol, te promene su reverzibilne i jetra može ponovo da počne normalno da funkcioniše“, objašnjava Dasgupta.

Budući da je jetra tolerantan organ, pozitivne promene se mogu dogoditi u roku od nekoliko nedelja nakon što se prestane s konzumacijom alkohola.

Kumar je dodala da se zbog nedostatku alkohola „jetra može usredsrediti na druge poslove, poput razgradnje drugih toksina koje telo proizvodi, metabolizma masti i viška hormona koje treba razgraditi“.

2. Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti

Alkohol metabolizuje jetra i enzim zvan dehidrogenaze. Međutim, kada pijete previše, enzim se zasiti i metabolizuje ga drugi enzim.

„Kada se metabolizuje ovim putem, stvara puno slobodnih radikala za koje se zna da oksidiraju loši holesterol (LDL), a kada se LDL oksidira, taloži se na karotidnim arterijama formirajući blokadu“, navodi Dasgupta.

3. Smanjuje se rizik od raka

Nacionalni toksikološki program američkog Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga navodi alkohol kao poznati humani kancerogen u svom izveštaju o karcinogenima.

Izveštaj navodi da se rizik od nastanka raka povezanog s alkoholom kod osobe povećava s vremenom što se više alkohola redovno pije.

Podaci iz 2009. objavljeni u American Journal of Public HealthTrusted Source, procenjuju da je oko 3.5 posto smrtnih slučajeva od raka u Sjedinjenim Državama povezano s alkoholom.

4. Gubitak kilograma

Iako je alkohol bogat kalorijama, a vino, pivo i mešana pića dodaju šećer ishrani, Kumar kaže da izbacivanje alkohola može, ali ne mora, da pomogne i u gubitku kilograma.

„Opet, zavisi od toga koja je osnovna konzumacija alkohola. Ako konzumirate više alkohola i izbacite ga na duže vreme, mogli biste da primetite gubitak kilograma, poboljšanje telesnog sastava, manje želudačne masti, poboljšanje triglicerida (jedne od čestica masti u krvi)“, rekla je.

Zavisno od pacijenta, rekla je da im ponekad predlaže smanjenje alkohola kako bi izgubili višak kilograma.

5. Poboljšane moždane funkcije

„Konzumiranje alkohola u tinejdžerskom i adolescentskom dobu ogroman je problem. Može da prouzrokuje gubitak pamćenja i omete razvoj mozga“, kaže Kumar.

Isto važi i za one koji su zavisni od alkohola.

„Alkoholičari imaju neke specifične poremećaje mozga koji su posledica prekomernog ispijanja alkohola. Oštećenje mozga može da smanji pamćenje i koncentraciju“, kaže Dasgupta.

#Alkohol

#Zdravlje