AKTUELNO

Trudnice ili žene koje planiraju trudnoću imaju mnogo razloga zbog kojih treba da se vakcinišu protiv virusa korona, izjavila je ginekolog iz GAK "Narodni front" u Beogradu Ana Mitrović Jovanović.

Jovanovićeva je navela da su vakcine bezbedne i dovoljno ispitane, te da ne postoji nijedan dokaz da bi negativno uticale na plodnost i reproduktivnu funkciju.

"Ako želite da sačuvate reproduktivno zdravlje, ako planirate trudnoću, obavezno se vakcinišite", apeluje Jovanovićeva.

Kada je u pitanju trudnoća, ona je rekla da se isključivo koncentrišu na vakcinu "fajzer" za koju jedino imaju podatke iz Amerike i Izraela da kod trudnica nisu zabeleženi nikakvi neželjeni efekti.

"Naša preporuka je da se trudnicu vakcinišu posle prvog trimestra, ali to ne znači da ne mogu biti vakcinisane i u prvom trimestru trudnoće", dodal je Jovanovićeva.

Imunolog iz Dječje klinike u Tiršovoj Srđa Janković rekao je da je strah od steriliteta prema anketama dominantan razlog zbog kojeg se mladi ne vakcinišu, istakavši da nema nijednog sastojka u vakcinama koji je nepoznat nauci i da su vakcine prošle sva klinička ispitivanja.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je da Agencija garantuje kvalitet, efikasnost i bezbednost svake serije vakcina, te da nema razloga da mladi bilo šta čekaju.

#Ginekolog

#Vakcina