AKTUELNO

Saznajte kako možete sprečiti i izlečiti neprijatne bolove u predelu ramena.

Rame ima širok i raznovrstan raspon pokreta. Kada nešto pođe po zlu s vašim ramenom, novonastalo stanje ometa vašu sposobnost slobodnog kretanja, i može izazvati slabiji ili jači bol i nelagodnost.

Rame je zglob koji se sastoji od tri glavne kosti: humerusa-ramene kosti, clavicule-ključne kosti iscapule-lopatice. Ove kosti su obložene slojem hrskavice. Dva glavna zgloba ramena su: akromioklavikularni zglob i glenohumeralni zglob, poznat i kao rameni zglob.

Zglob ramena je najpokretniji zglob u telu. Pomera rame napred i nazad. Takođe omogućava da se ruka kreće kružnim pokretima i da se kreće na gore, i distalno od tela.

Možete povrediti rame tako što ćete obavljati fizički rad, baviti se sportom, ili ponavljajućim pokretima. Određene bolesti mogu dovesti do bolova u ramenu. Tu spadaju oboljenja kičme, kao i bolesti jetre, srca ili žučne kese.

Veća je verovatnoća da ćete imati problema sa svojim ramenima dok starite. To je naročito uobičajeno nakon 60. godine. To se dešava zato što meka tkiva koja okružuju rame imaju tendenciju degeneracije s godinama.

U mnogim slučajevima, bol u ramenu se može lečiti prirodnim metodama. Međutim, nekada, fizikalna terapija, lekovi ili operacije mogu biti neophodni.

Šta uzrokuje bol u ramenu?

Brojni faktori i stanja mogu doprineti bolu u ramenu. Najčešći uzrok je tendinitis , tj, upala tetiva mišića ramena. U tendinitisu ramena, upaljene su tetive mišića rotatorne manžete i/ili tetiva duge glave bicepsa, uglavnom zato što su uklještene od strane okolnih struktura. Povreda može varirati od blage upale do zahvaćenosti cele rotatorne manžetne. Ove povrede su česte kod profesionalnih sportista: vaterpolista, odbojkaša, veslača.

Ponekad je bol u ramenu posledica povrede na drugom mestu u telu, obično na vratu ili biceps uruke. Ova vrsta boli se obično ne pogoršava kada pomerate rame.

Drugi uzroci bola u ramenu uključuju nekoliko oblika artritisa, istanjenu hrskavicu ili ostale povrede ramenih tetiva.

Priklještenje nerava u vratu ili ramenu, ili lomljenje kosti ramena ili ruku, takođe je uzrok bola. “Zamrznuto rame” je stanje kada se tetive, ligamenti i mišići ukrute i postanu teške ili nemoguće za kretanje. Povreda usled prekomerne upotrebe ili ponavljajuće upotrebe ramenog zgloba može izazvati povrede ramena.

Ozbiljna stanja kao što su povreda kičmene moždine ili srčani udar mogu dovesti do bolova u ramenu.

Foto: Unsplash.com

Kako se dijagnostikuje uzrok bola u ramenu?

Uzrok vašeg bola u ramenu može da se otkrije na uobičejenom lekarskom pregledu. Pregledi poput rendgenskog snimanja ili magnetne rezonance, mogu dati detaljnu sliku stanja vašeg ramena i pomoći u postavljanju dijagnoze.

Ako je bol u ramenu iznenadan i nije povezan sa povredom, odmah se obratite lekaru. To može biti znak srčanog udara.

Koje su mogućnosti saniranja bola u ramenu?

Tretman će zavisiti od uzroka i ozbiljnosti bola u ramenu. Neke od mogućnosti lečenja uključuju fizikalnu ili radnu terapiju, nošenje imobilizatora, komprimovanje elastičnim zavojem ili operaciju.

Neke manje bolove u ramenu možete lečiti kod i u kućnoj varijanti. Stavljanje leda na rame 15 do 20 minuta, tri ili četiri puta dnevno tokom nekoliko dana, može pomoći da se smanji bol u ramenu.

Odmaranje ramena nekoliko dana pre povratka u normalnu aktivnost i izbegavanje bilo kakvih pokreta koji mogu da izazovu bol, može biti od pomoći. Ograničite rad ili aktivnosti iznad glave.

Jednostavne vežbe ramena mogu pomoći u rastezanju i jačanju mišića i tetiva ramena. Fizioterapeut vam može pokazati kako da ih pravilno obavljate.

O tome kako prirodnim preparatima možete brzo i lako sprečiti i izlečiti bolove u ramenu, kao i u ostalim zglobovima i mišićima, pročitajte više OVDE.

Autor: promo

#Zdravlje

#bol u ramenu