AKTUELNO

Rezultati istraživanja koju su sproveli naučnici s Univerziteta Southempton pokazali su da je seksualna želja muškaraca u proseku jednaka tokom cele veze, a da žene izgube interes za seks s istim partnerom nakon 12 meseci veze.

U istraživanju je učestvovalo 4.839 muškaraca i 6.669 žena, od 16 do 74 godine. Trećina žena, njih 34 posto, otkrilo je da posle godinu dana nisu bile previše zainteresovane za seks sa istim partnerom, a sličan odgovor dalo je tek 15 posto muškaraca.

Najmanje volje za seksom imale su žene koje imaju decu mlađu od pet godina.

- To može biti posledica umora jer je činjenica da svakodnevni stres utiče na seksualno funkcionisanje žene - objasnili su autori studije.

Mnogi su, osim roditeljstva, kao razloge gubitka volje za seksom naveli nedostatak emocionalne poveznosti, lošu komunikaciju, loše psihičko i fizičko zdravlje, polno prenosive i infekcije. Kod žena je faktor pri gubitku interesa bila i razlika u sklonostima u polnom odnosu.

Foto: Pexels

- Naša saznanja pokušavaju da daju odgovore na pitanje zašto žene gube interes za seks u dugoj vezi. Ženama su kvalitet i dužina veze, kao i komunikacija s partnerom presudni za seksualno interesovanje - naveli su autori studije.

Terapeutkinja Amanda Mejdžor kaže da je gubitak interesa za seks normalna pojava, jer je mnogo razloga zbog kojih se potrebe žena i muškaraca menjaju.

- Nekima je to je prirodno, a nekima izaziva patnju i jad - rekla je.

Istraživanje je takođe pokazalo da žene najviše gube interes za seks između 55. i 64. godine, a muškarci između 35. i 44. godine. Naučnici ističu da gubitak volje za seksom nema veze s menopauzom, iako se to događalo kod žena koje pripadaju toj starosnoj grupi.

Zanimljivo je i da je ženama bilo lakše da pričaju o seksu nego muškarcima.

Autor: Pink.rs

#Seks