AKTUELNO

Ubod stršljena obično nije fatalan i uglavnom se sve završi blagim otokom koji traje nekoliko dana. Međutim, u nekim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada je čitava stvar mnogo opasnija.

Najbolje bi bilo da se izbegavaju područja koja naseljavaju ovi insekti, ali ako pak dođe do uboda, odmah izvadite žaoku i stavite hladnu oblogu na mesto uboda.

Nakon uboda može doći do šoka iz nekoliko razloga.

- Zbog toga što je osoba alergična na ujed insekta

- Zbog toga što je ubod na nezgodnom mestu gde otok izaziva gušenje

Foto: Pixabay.com

- Ako je osobu u proteklih nekoliko nedelja već ujeo stršljen ili osa, pa je imuni sistem postao preosetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.

Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija. Tu terapiju mogu da izvedu samo profesionalci koji praćenjem simptoma određuju doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida, kako bi neutralisali alergijsku reakciju.

U slučaju da je čovek u smrtnoj opasnosti, a u tom trenutku nema lekara koji bi mu pomogao, alergijska reakcija se može ublažiti inekcijom adrenalina koja je unapred pripremljena. Zato, ako ste izloženi opasnosti od ujeda stršljena, a posebno ako ste alergični na ujed insekata, potrebno je da imate jednu takvu inekciju i tablete antihistaminika za svaki slučaj, a za sve to se pre svega konsultujte s lekarom.

Pročitajte još: Ako ne možete da nacrtate sat POSTOJI OZBILJAN RAZLOG da se ODMAH javite LEKARU

#Insekt

#Lekar

#Otrov

'