Ona se nalazi na listi najpopularnijih, kada su egzotična jela u pitanju. Međutim pikantni tart sa pršutom i ananasom bi vrlo lako mogao da bude dostujan protivnik datoj pici. Jedinstvena kombinacija sočnog ananasa i šunke, jednostavno je toliko neodoljiva da ćete se u nju zaljubiti već - na prvi zalogaj.
Vrhunski specijalitet koji biste mogli da poslužite kao glavni obrok, u vidu otmene večere ili kao dodatak uz neku bogatu letnju salatu. Savršen kao predjelo na koktel žurci ali i kao brz i ukusan predlog za laganu večeru. Sve tajne vezane za ovaj vrhunski tart, otkrivamo vam u redovima koji slede.
POTREBNO – ZA 6 PORCIJA:
1 ananas – bez kore i bez jezgra, osečen na 6 debljih kolutova
1/3 šolje smeđeg šećera
1 kašičica sveže mlevenog crnog bibera
prstohvat morske soli
4 kašike neslanog putera
odmrznuto lisnato testo 400 g
2 jaja
čili u prahu i crvena paprika
pršut 200g
PRIPREMA:
Zagrejati rernu na 220 stepeni. Ananas osušti uz pomoć papirnih ubrusa. U posudi srednje veličine pomešati smeđi šećer, biber i so. Umočiti svaki ananas u datu smesu sa obe strane. Zagrejati potom puter u velikom tiganju na srednjoj vartu. Stavljati u serijama kolutove ananasa dok se ne zapeku i karamelizuju sa obe strane. Izvaditi potom i ostaviti da se ohlade.
Na blago brašnjavoj površinu razvući listove lisnatog testa. Iseći svaki list na 6 jednakih kvadrata; treba vam ukupno 12 kvadrata. Obložiti pleh papirom za pečenje i rasporediti kvadrate na njemu. Svaki kvdrat premažite umućenim jajetom i potom rasporedite ananas. Pecite dok kora peciva ne postane zlatno smeđa, oko 15 minuta. Svaki tart pospite čilijem u prahu i crvenom paprikom po ukusu. Ostavite da se ohladi minimum 10 minuta a zatim dodajte po list pršute na svaki tart.