AKTUELNO

Promenite sve svoje životne navike - od ishrane do načina buđenja.

Sa dvadeset i prvim vekom dolaze koliko dobre toliko i loše stvari, koje se i te kako reflektuju na naše zdravsteno stanje. Konstantno sedenje u kancelariji za računarom, spavanje sa telefonom i tabletom, neprimećivanje lepog i sunčanog dana i zamena direktne komunikacije višesatovnim provođenjem na društevnim mrežama menjaju vaš život iz korena.

Bol u vratu je česta hronična pojava koju je svakog od vas bar jednom zadesila. Kad već ne možete da promenite način života, onda bar uklonite bolove.

Napunite termofor toplom vodom i stavite na vrat ili ramena. Ovo poboljšava cirkulaciju i olakšava bol.

Foto: Pixabay.com

Još jedan način olakšavanja jeste masaža. Zamolite nekog laika, ili još bolje, udovoljite sebi i uplatite masažu. To će umiriti bol i osloboditi vas napetosti.

Postoji takođe i hrana koja vam može oterati bolove u vratu, a za to je idealna crna čokolada. Ovaj neodoljivi desert sadrži flavonale koji podstiču cirkulaciju u udovima. Čokoladu možete takođe zameniti borovnicama, narom, tikvicama, đumbirom i trešnjama.

Svakog jutra uradite nekoliko vežbi za vrat. Udišite duboko dok zabacujete glavu unazad, pa izdahnite kada je vraćate u normalan položaj. Rotirajte glavom 7-8 puta u oba pravca. Radite ramenima napred i nazad. Isprepletajte prste i podignite ruke iznad glave, pa u tom položaju ostanite minut, a zatim se opustite i ponovite vežbu 10-ak puta.

Ako ste ukočeni, oblog od leda je idealno sredstvo. Zamotajte ga u kuhinjsku krpu ili plastičnu kesu, pa masirajte kritičan predeo.

Prilikom držanja, brada uvek mora da vam bude okrenuta na gore. Dok radite, izbegavajte da glavu držite stalno spuštenu, jer tako ćete doprineti opuštanju mišića vrata.

Nikako nemojte spavaju na stomaku, jer to nije dobro ni za leđa ni za vrat, već spavajte poput bebe, u položaju fetusa – na boku, kolenima prema grudima.

U krajnjem slučaju, ako vam sve navedeno nije dovoljno, uzmite slobodan dan, lezite i gledajte neki film. San i položaj spavanja su takođe odlučujući u zdravlju vašeg organizma. Birajte niske i čvrste jastuke i dušeke.

Autor: Pink.rs

#Vrat