AKTUELNO

Možda ste čuli da određeni lekovi ne smeju da se kombinuju, ali kako ono što jedemo i pijemo utiče na njihovo delovanje?

Pre nego što prvi put popijete lek, razgovarajte s lekarom o stvarima koje bi trebalo da izbegavate. Ovo su neke od njih:

1. GREJP

Ovo citrusno voće utiče na to kako ćelije u probavnom traktu kroz telo prenose supstancu, a može da utiče na 50 različitih lekova. Delovanje određenih medikamenata može da poništi.

2. MLEKO

Mlečni proizvodi mogu da otežaju organizmu da procesuira određen antibiotik. Minerali poput kalcijuma i magnezijuma nose deo odgovornosti. Ako pijete antibiotike, informišite se o tome da li postoje određene namirnice ili napici koje ne smete da konzumirate.

Foto: Pexels

3. ČOKOLADA

Tamna čokolada je jedna od namirnica koja može da utiče na delovanje tableta koje su namenjene za lakši san. Isto tako, može da pojača delovanje nekih lekova za stimulaciju.

4. DODACI ISHRANI SA GVOŽĐEM

Oni mogu da umanje efekte levotiroksina, poznatog i kao L-tiroksin, koji se koristi se lečenje nedostatka hormona štitnjače. Ako taj lek koristite uz multivitamine, proverite da se u njima ne nalazi gvožđe. Ako vam je potreban baš taj dodatak ishrani, porazgovarajte s lekarom.

5. ALKOHOL

Alkohol će poništiti delovanje određenih lekova, a na toj listi se nalaze i oni za krvni pritisak i srce. Isto tako, može da pojača delovanje nekih lekova ili da prouzrokuje opasne nuspojave.

6. KAFA

Može da oslabi delovanje antipsihotika, ali i da pojača delovanje nekih drugih poput aspirina.

Foto: Pixabay.com

7. VITAMIN K

Ako uzimate lek koji sprečava nastanak ugrušaka u krvi, pripazite na to koliko vitamina K unosite. Može lek učiniti manje efikasnim i tako povećati rizik od krvnih ugrušaka. Brokoli, kelj, peršun i spanać su neke od najpoznatijih namirnica koje sadrže puno ovog vitamina.

8. ŽEN–ŠEN

On može da umanji delovanje pojedinih lekova koji se koriste kao antikoagulant. U kombinaciji s nekim medikamentima može da prouzrokuje glavobolje, probleme sa spavanjem i nervozu.

9. GINKGO

Neki ljudi koriste ovu biljku kako bi sprečili pojavu visokog pritiska, demenciju, šum u uhu... Može da oslabi delovanje lekova koji služe za kontrolu napada kod epilepsije.

10. NE PIJETE LEKOVE KAKO JE PROPISAO LEKAR

Otprilike 50 odsto lijekova se ne uzima kako je propisano, pa ga osoba popije kad se seti, što može da umanji delovanje. Pratite šta piše na pakovanju i šta vam je lekar savetovao

Autor: Pink.rs

#lekovi