AKTUELNO

Divno je nabaviti psa, ali to nije odluka koja se donosi preko noći. Zbog toga je važno da sebi pre nego što se odlučite za taj čin postavite nekoliko pitanja.

Pre nego što novog člana porodice uvedete u svoj život, a pas to zaista jeste, ovih pet stvari morate da imate u vidu.

1. Uklapa li se pas u vaš način života?

Ovo se odnosi na vaše radne obaveze, slobodno vreme i mogućnost da ih nekome podredite. Ako ste često van kuće, putujete ili do kasno ostajete na poslu, a pritom živite sami, možda bi bilo pametno da odustanete od ovako odgovorne uloge kakva je uloga vlasnika psa. Neke rase samoću podnose bolje od dugih, ali generalno, nijedan pas voli da dane provodi sam.

2. Da li ste nedavno pretrpeli gubitak ljubimca?

Ljudi misle da novi ljubimac može u potpunosti da zameni starog, što nije tačno. Svaka životinja ima svoj karakter, specifična je i drugačija. Nažalost, novi pas neće zaceliti stare rane u potpunosti, ali vam na neki način može pomoći da se trgnete i okrenete novi list. Nekada se dogodi da vlasnik koji je izgubio psa ubrzo nabavi novog, a kada shvati da bol za izgubljenim ljubimcem ne prolazi, novog odbaci na ulicu.

3. Želi li dete psa?

Ako psa nabavljate jer imate malo dete kome nedostaje nova igračka, možda bi trebalo razmisliti o tome da mu baš igračku i kupite, jer to svakako nije ljubimac. Životinje su živa bića koja zauvek ostaju s nama, čak i kada dete, a i ljubimac, poraste.

4. Imate li energije da budete vlasnik psa?

Neki psi su energičniji od drugih pa treba imati u vidu da su šetnje, trčanje i igra deo njihovog svakodnevnog života. Ako ste po prirodi lenji, to će vam možda teško pasti. Pas takođe ne razume kada imate glavobolju, loš dan na poslu ili vas je ostavio partner.

5. Da li ste sposobni da budete vođa čopora?

Pas mora znati ko je gazda, iako to zvuči pomalo surovo. S njim nećete uspostaviti uspešnu vezu ako ne znate da mu budete vođa jer je to jedan od preduslova vezivanja i stvaranja uspe šne veze između vlasnika i psa.

#Pas

#Životinja