AKTUELNO

Treperenje oka, medicinski poznatije kao, Blefarospazam, ili Miokimija je prisilno trzanje očnog kapka. Takođe se spominje i kao grč očnog mišića.

Pojam Blefarospazam zapravo služi i za bilo koje nepravilno treperenje ili prisilno trzanje očnih kapaka i nekontrolisane kontrakcije mišića oko kapaka. Neki ljudi doživljavaju treperenje u donjem delu oka, drugi opet u gornjem kapku. Treperenje oka je vrlo česta pojava, a može se desiti desnom ili levom oku. Jednostavno rečeno, to poremećaj treptanja.

Foto: Unsplash.com

Šta uzrokuje titranje oka?

Tačni uzroci su nepoznati, ali se veruje da je treperanje oka povezano sa abnormalnim funkcionisanjem određenih nervnih područja koja se nalaze u bazi mozga, a koji kontrolišu koordinaciju mišića i pokreta.

Često se simptomi suvog oka javljaju neposredno pre ili u toku treperenja. Neka istraživanja pokazuju da su suve oči uzročnik treperenja.

Ostali uzroci uključuju:

StresNadraženost rožnice ili konjunktiveUmorNedostatak snaDugotrajno buljenje u ekran računara ili televizijePoremećaji nervnog sistemaPreteran unos kofeina (npr. kafa, čaj, sokovi s kofeinom, itd.)

Autor: Pink.rs

#Oči