AKTUELNO

Kornjače koje su spašene nakon što ih je prekrila nafta na izraelskoj obali, dobijaju majonez kao lek.

Nadležni iz Nacionalnog centra za spasavanje morskih kornjača kažu da majonez pomaže u pročišćavanju probavnog trakta ovih gmizavaca. Izlivanje nafte u ovoj oblasti je jedno od najgorih zabeleženih ekoloških katastrofa u Izraelu. Zvaničnici istražuju uzrok izlivanja nafte za koju se misli da je stigla sa brodova na otvorenom moru.

Hiljade volontera i vojnika pomažu da se lepljiva supstanca koja šteti divljem svetu ukloni. Janiv Levi osnivač i direktor Nacionalnog centra za spasavanje morskih kornjača rekao je za izraelske novine Harec da su uspeli da oporave 27 kornjača.

Foto: Tanjug AP/Galapagos National Park

„Sve su imale katran na glavama, u očima, nosevima, ustima, digestivnom sistemu i stomaku", rekao je Levi.

Dodao je da bi bez terapije imale male šanse da prežive.

„Odstranili smo katran iz njihovih noseva i očiju kako bi mogle da dišu i vide", objasnio je direktor.

Koristili su biljno ulje, a potom i majonez da bi očistili katran sa bočnih strana želuca i creva.

„Stigle su prekrivene katranom. U dušnicima ga je takođe bilo.

„Potom smo im dali majonez, kako bi im očistili digestivni sistem i kako bi izbacile katran", rekao je Gaj Ivgi medicinski asistent novinskoj agenciji Asošijeted Pres.

Očekuje se da će oporavak trajati oko nedelju ili dve dana i potom će životinje biti vraćene u vodu. Iako ovo zvuči kao neobična metoda lečenja, terapija majonezom se ne koristi prvi put prilikom oporavka kornjača. Iz bolnice za kornjače na Floridi kažu da je majonez „bezbedan i efektan način da se kornjače očiste od nafte".

Autor: Pink.rs

#kornjače