AKTUELNO

Najbolje što možete da uradite za sebe i svoje zdravlje, upravo da uvrstite čokoladu kao deo prvog i najvažnijeg obroka u danu

Naučnici tvrde da je najbolje što možete da uradite za sebe i svoje zdravlje, upravo da uvrstite čokoladu kao deo prvog i najvažnijeg obroka u danu.

Dakle, ako želite da jedete čokoladu svakog dana, posebno za doručak, sada imate izgovor. Ipak, ne treba preterivati!

Iako su od davnina dokazana njena blagotvorna dejstva, ne zaboravite da u svemu treba biti umeren. A ove preporuke odnose se na to ne da pojedete celu štanglu, već zapravo samo par kockica tamne čokolade.

Evo kako da je uključite u svoje obroke i zašto po rečima stručnjaka to treba da radite:

Pojačava rad mozga

Ljudi koji jedu tamnu čokoladu najmanje jednom nedeljno, imaju tendenciju da postignu bolje rezultate u raznim testovima mentalnog i memorijskog stanja, pokazalo je istraživanje. Flavanoli u kakau povećavaju protok krvi u mozgu i oni se sakupljaju u delovima koji su odgovorni za učenje i pamćenje. Dakle, ako želite da pokrenete mozak, posebno pre ispita, jutarnja čokolada je rešenje broj jedan za to.

Foto: Unsplash.com

Smanjuje želju za hranom

Ukoliko želite da izgubite kilograme, verovatno vam se čokolada čini kao poslednji način mršavljenja. Ipak, ona vam zapravo pomaže tako što reguliše apetit i smanjuje rizik od prejedanja. Istraživanje je pokazalo da visokokalorični doručak koji uključuje čokoladu pomaže u smanjenju kalorija i želje za hranom tokom dana.

Poboljšava raspoloženje

Jutra mogu biti teška i bolje je da se na početku dana dovedete u pravo raspoloženje. Čokolada stimuliše proizvodnju endorfina i interakciju sa našim drugim hemikalijama – serotoninom i dopaminom. Čokolada je takođe ima i antidepresivno dejstvo, tvrde stručnjaci.

Dobra je za vaše zdravlje

Ispostavilo se da ljudi koji jedu više crne čokolade dnevno, imaju manji rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Utiče dobro na srce tako što može da pomogne u smanjenju krvnog pritiska i pomaže krvnim sudovima da se opuste zahvaljujući azotnom oksidu koji proizvode flavonoidi.

Zdrave količine tamne čokolade bogate kakaom, mogu takođe poboljšati način na koji naše telo metaboliše glukozu, pomažući tako u borbi protiv dijabetesa. Konačno, tamna čokolada može smanjiti nivo "lošeg" LDL holesterola, koji može začepiti arterije u velikim količinama, i podići nivo "dobrog" HDL holesterola. Iako sve te pogodnosti nisu ograničene na jutarnju konzumaciju, čokolada će u celini postati zdrav početak.

Foto: Unsplash.com

Pomaže vam da se brže prebacite u poslovni "mod"

Baš kao zrna kafe i čaj, kakao sadrži kofein. Količina može varirati, ali po pravilu tamnija čokolada sadrži više kofeina, a bela ga nema uopšte. Kao i druga hrana sa kofeinom, i čokolada vas čini budnijim i spremnijim. Još jedna hemikalija iz kakaa je teobromin. Čokoladi daje gorak ukus i podiže nivo energije – upravo ono što vam treba ujutru.

Hranljiva je i pomaže imunom sistemu

Pored svih ostalih blagodeti, čokolada je prepuna hranljivih sastojaka. Bilo koja pločica tamne čokolade od 70 odsto i više, sadrži antioksidante (čak i više od zelenog čaja!), kalcijum, bakar, kalijum i magnezijum. Flavanoli će pomoći u suzbijanju oštećenja ćelija izazvanih oksidansima kojima smo svakodnevno izloženi: stvari poput dima cigareta, zagađenja vazduha i alkohola. Dakle, zaštitite se kakaom pre odlaska od kuće.

Autor: Pink.rs

#čokolada