AKTUELNO

Ako je poslednja stvar koju noću dodirnete telefon, a ne partner, malo je verovatno da imate „majndful seks“, odnosno „svesni seks“ – ali niste sami.

Kako prenosi portal „Healty“ većina nas nosi gomilu distrakcija koje utiču na našu sposobnost da se isključimo. Mozak je najmoćniji polni organ od svih. Na erotske znake reaguje puštanjem hormona koji preusmeravaju krv u genitalije i stimulišu želju za seksom. Ali stvar je u tome što naš um zapravo nije toliko sjajan u multitaskingu.

Dakle, ako razmišljate o svom poslu dok vam se partner umiljava u krevetu, teško da ćete osećati neku veliku želju za seksom. Mentalna distrakcija takođe može prigušiti sposobnost tela da reaguje na seks.

Za mnoge od nas seksualna nesigurnost može biti najveća distrakcija od svih. Nakon pregleda 40-godišnjih studija o ženama sa slabim libidom, francuski seksolozi zaključili su da negativne misli igraju ključnu ulogu u seksualnoj disfunkciji, proizvodeći anksioznost i umanjujući seksualno uzbuđenje i zadovoljstvo.

Foto: Pexels

Stid zbog seksa ili strah oko fizičke nesigurnosti može ozbiljno potkopati vaše iskustvo u spavaćoj sobi, jer negativne misli preusmeravaju vaš fokus sa senzualnog na sam čin. Tako smo zauzeti brinući se kako izgledamo.

Nekim ženama negativne misli tokom seksa pokreću hormone stresa, koji blokiraju seksualni odgovor, umanjujući zadovoljstvo i utičući na sposobnost orgazma.

To onda samo po sebi postaje izvor anksioznosti. Seks takođe može postati bolan ako vaše telo ne reaguje.

„Svesni seks“ privlači veliko interesovanje zahvaljujući popularnosti meditacije.

U osnovi, radi se o stvaranju mentalnog prostora za seksualnost, a zatim omogućavanju sebi da se u potpunosti bavite fizičkim zadovoljstvom. Često to upoređujem sa masažom. Jedan od razloga zbog kojih je fizička senzacija toliko duboko opuštajuća i prijatna tokom masaže je taj što izdvajamo vreme i dozvoljavamo sebi da budemo senzualni. To nam omogućava da se zaista opustimo i prilagodimo užitku.

Disanje takođe pomaže. Često tokom seksa zastajemo dahom zbog anksioznosti ili straha od puštanja.

Dugo i duboko disanje stimuliše vagusni nerv u dijafragmi. Ovo opušta telo, širi krvne sudove, smiruje nervne završetke i omogućava vašem telu da reaguje na najbolji mogući način.

I ono najvažnije, „svesni seks“ presusmerava pažnju iz glave i u vaše telo,

#Ljubav

#Odnosi