AKTUELNO

Hormoni po svoj prilici na žene utiču više nego na muškarce.

U zavisnosti od perioda ciklusa, žene se osećaju privlačnije ili manje privlačno, same su sebi lepe ili nisu, srećne su ili tužne (i jedno i drugo ponekad i bez očiglednog razloga), sklonije trošenju, ali i varanju.

Ako je verovati novom istraživanju, tokom PMS-a žene su gladne kao vučice i mudre kao lije, ispostavilo se.

Tokom ovulacije, žene se osećaju vrlo poželjno, same su sebi lepe, ali imaju potrebu i da se "pokažu", odnosno da dokažu da su lepše i bolje od "konkurencije". Zato se u toj fazi ciklusa lakše odluče da spiskaju ogroman novac na skupu tašnu, obuću ili odeću. Ta potreba za isticanjem je tekovina evolucije, i žene to rade potpuno nesvesno. Ali, još jedna posledica delovanja hormona u toj fazi ciklusa je i to da su tada dva puta sklonije aferama i preljubama.

U drugom delu ciklusa, kad prođe evolucija, posvećenije su svojim emotivnim partnerima. U toj fazi ciklusa, raste i nivo progesterona, pa su žene malo usporenije, zbunjenije, teže pronalaze reči i smanjuje im se "oštrina". Za ovu fazu ciklusa karakteristične su promene raspoloženja. Ali, i tada šoping pomaže pošto je to ponekad dobar "ventil" za intenzivne emocije, prenosi "Dejli mejl".

I. P.

'