AKTUELNO

Finansije su jedan od najčešćih uzroka svađa u braku, a ponekad čak i razvoda. Treba li svako da ima svoj "štek"?

Brojna istraživanja koja su sprovedena širom sveta pokazala su da su finansije jedan od najčešćih uzroka svađa među partnerima, a neretko ovi problemi dovode i do razvoda.

Otprilike jednak broj parova ima zajednički novac, koliko ih ima i odvojene štekove, tj. svako troši svoje. Svaki par donosi odluku za koju misli da je najbolja, ali bračni savetnici kažu da su dugoročno zadovoljniji parovi koji novac smatraju zajedničkim i tako ga troše.

Foto: Pink.rs

Kada je reč o parovima koji razdvajaju novac, oni obično odvoje novac za ražune i hranu, a ostatak novca podele na dva dela i svako raspolaže svojim kako želi.

I tada dolazi do problema jer, kako se ispostavilo, troše na različite stvari. Prema američkom istraživanju, kod parova gde svako raspolaže svojim novcem, muškarci troše i do 70 odsto više novca na alkohol, konkretnije, na plaćanje pića u omiljenom kafiću. Oni malo imućniji, koji ne moraju supruzi da pravdaju na šta troše novac, veće sume obično daju na skuplje automobile.

Foto: Pixabay.com

Ženama je najveća slabost šoping. Kako pokazuje istraživanje, kada imaju svoj novac kojim raspolažu, one 60 odsto više troše na šoping. A kada imaju bebu, onda više novca troše na dete, a manje na sebe.

Odvojen novac loše rešenje!

Stručnjaci smatraju da bi zajedništvo braka trebalo da važi i u finansijskom aspektu. Istraživanja pokazuju da su parovi koji imaju odvojen novac manje zadovoljni brakom i smatraju da među njima ne postoji dovoljno poverenja i bliskosti. Stvar je u tome, kažu stručnjaci, da je veoma sebično da jedno od partnera udovoljava svojim potrebama, a da ne misli o tome da li će biti dovoljno novca za zanjedničke troškove. Ili još gore, ukoliko unapred računa na to da će partner "potkrpiti" zajedničke troškove, to već pokazuje da u odnosu ima velikih problema.

Najbolje rešenje!

Svaki par bira način upravljanja novcem koji smatra najboljim u svojoj situaciji, ali evo šta su preporuke stručnjaka.Oni savetuju da je najbolji način da se izbegnu svađe oko finansija da se na početku zajedničkog života napravi dogovor u vezi sa troškovima hrane, računa... Kažu da po svaku cenu treba izbeći da jedno od partnera u braku glumi roditelja, a drugi dete koje samo ugađa sebi i troši na šta želi. Najbolji način da to postignete je, kažu, da unapred dogovore suma zajedničkog i zasebnog trošenja novca.