AKTUELNO

Bol u leđima ima niz svojih razloga nastanka, najčešće su to, manjak fizičke aktivnosti, dugotrajno sedenje, prekomerena telesna težina, loše držanje tela, neprailno podizanje optrećenja, ekstremni sportovi, kao i sve češće degenerativne promene.

Ako ste osetili da vas „preseče“ jak i oštar bol u leđima, pa sve preko nogu dostopala ili ako ste primetili da se neprijatno žiganje i pritisak pojačavajupri svakom, pa i najmanjem naprezanju onda ste u problemu. U pitanjulumboišijalgija ili (išijas).  

Foto: Privatna arhiva

Najčešći problem bolnih leđa je diskus hernija koja se obično javlja između 30 i 50 godine života. Razlog za ovo jeste što prirodni proces starenja kičmenih diskova počinje već u detinjstvu i ranoj mladosti, tako da nije neobično da bolest nastane i kod osobe od dvadesetak godina. Simptomi zavise od nivoa u kom se javio problem. Najčešće se javlja u nivou L5/S1, tada bol ide duž čitave noge sve do stopala, obično je prisutan i bol u listu uz jak spazam mišića,a može doći i do pada stopala, kao i oštećenja sfinktera ( učestalo mokrenje, nemogućnost mokrenja, erektilna disfunkcija). 

- Vrlo često se dešava da pacijenti lutaju u traženju dijagnoze, dešava se da idu kod urologa, nefrologa, ili gastroenterologa misleći da je problem te prirode. Kad je vrat u pitanju, obično stradaju C4/C5/ i C6. Bol se obično locira u vratu sa ograničenim pokretima, jakim spazmom a vrlo često se dešava da bolovi idu duž ruku uz trnjenje i slabost mišića. Glavobolje i vrtoglavice mogu se javiti kodizraženih degenerativnih promena i suženja vertebralnih arterija kojeishranjuju mozak (glavobolje su obično potiljačne, zujanje u ušima, bol kaslepoočnicama, nagon za povracanje, hronican umor, pospanost ili nekada cak bol u grudima) - kaže za Pink.rs doktor sportske medicine, Žarko Radović, vlasnik rehabilitacionog centra "Spinalis" koji se posebno bavi problemima sa kičmom i rešavanja problema diskus hernije bez operacije.

Foto: Unsplash.com

 Postoje terapije koje mogu u potpunosti eliminisati odlazak pod nož. Jedna od njih je dekompresijski tretman kičme.

- Dekompresijski tretman kičme ili DTK je jedini neoperativni tretman, kompjuterski kontrolisan i dijagnostički povezan. Dekompresiona terapija kicmedeluje tako da putem cikličnih faza distrakcije i relaksacije i pravilnompozicioniranjem diska dovodi do povećanja međupršljenskog prostora za nekoliko milimetara , oslobađa živce, smanjuje bol, trnjenje,glavobolje, vrtoglavice, kao i slabosti u šakama i stopalima. Ovaj tretmanstvara negativan pritisak i efekat vakuma u samom diskusu koji se nalaziizmedju dva pršljena i na taj način povlači herniju unutar diska. Vakumpovećava cirkulaciju oko diska i tako leči upalni proces - navodi doktor Radović i dodaje da je ovaj delotvornost ovog tretmana klinički dokazana u čak 85 odsto slučajeva.

Autor: Pink.rs

#Diskus hernija

#Operacija