AKTUELNO

Koji je vaš izbor - tradicionalna ili cigaret?

Posna i preukusna, ali mnogima deluje suviše komplikovana za pripremu. Ovi recepti će vas razuveriti i naterati da ovu poslasticu naparavite za Badnje veče.

Klasična baklava

Sastojci: kore 500 grama, mleveni orasi 500grama, šećer400grama, kve kesice vanilin šećera, jedan limun, margarin, 600 ml vode.

Foto: Pixabay.com

Priprema:

Pleh podmazati uljem. Stavite dve kore, pa red mlevenih ili sitno seckanih oraha, sve dok ne potrošite sve sastojke. Nakon što zavšite ređanje, isecite je na kocke. Preko baklave narendati margarin. Nakon što isečete baklavu stavite je u prethodno zagrejanu rernu i pecite sve dok ne porumeni.

Dok se baklava peća pripremite sirup: u šerpu uspite 500 ml vode, vanilin šećer i šećer te u smesu sipajte sok od jednog limuna i rendanu koru. Nakon što sirup provri smanjite temperaturu ringle i ostavite još neko vreme dok se ne zgusne. Dobijenim sirupom lagano prelijte vrelu baklavu.

Cigaret baklava

Sastojci: 500 grama kora za baklavu, 300 grama mlevenih oraha, četiri kašike šećera, četiri kašike griza, vanilin šećer, 300 ml ulja, malo margarina. Za sirup: 600 ml vode, 600 grama šećera i jedan vanilin šećer.

Foto: Pixabay.com

Priprema:

U posudu stavimo mlevene orahe, vanilin šećer, četiri kašike šećera i griz. Dodamo 100 ml ulja, po želji i sok od jednog limuna ili malo vode, pa sve dobro sjedinimo.

Na radnu ploču stavimo jednu koru, pospemo sa malo ulja u kojem smo otopili komadić margarina, pa prekrijemo drugom korom. Na jedan kraj stavimo fil od oraha, pa zarolamo. Tako pripremljen "rolat" stavimo u podmašćen pleh. Na isti način pripremimo i ostale kore, sve dok se sastojci ne utroše. Isečemo baklavu, prelijemo zagerejanim uljem (oko 100 ml), pa stavimo da se peče.

U šerpu sipamo vodu i šećer, dodamo i vanilin šećer, pa kuvamo oko 15 minuta na laganoj vatri. Zatim preliv sklonimo sa vatre i ostavimo da se ohladi. Ohlađenim prelivom prelijemo tople baklave.

#Badnje veče

#Baklava