AKTUELNO

Kada vam je potreban recept za brz i jednostavan slatkiš za posluženje uz kafu i čaj, a mrzi vas da odete do prodavnice, evo odlične ideje - uvereni smo da sve sastojke za ove keksiće već imate u svojoj kuhinji.

Ovi čajni keksići su ukusni, prhki, ali i sočni do te mere da se u ustima tope, a za njihovu pripremu potrebno vam je pola sata i samo tri sastojka. Možete ih obogatiti kokosom, orašastim plodovima, suvim grožđem, brusnicom, čokoladom...

Foto: Pixabay.com

Priprema: U posudi žicom ulupajte maslac, a potom dodajte prah šećer i dobro promešajte, a onda sledi i dodavanje brašna. Najbolje je da brašno dodate iz dva puta, nakon sipanja prve polovine dobro promešajte, pa onda ponovite postupak; tako će smesa bolje da se sjedini.

Na kraju smesa treba da bude teksture poput mokrog peska. Dobijeno testo oblikujte u loptu. Pleh obložite pek papirom, pa na njega stavite testo, a potom ga rukama pritiskajte sve dok ga ne rasporedite ravnomerno. Potom možete preći okglagijom preko testa, ali veoma nežno, kako ne biste sabili testo.

Polako pritiskajte testo rukama, kako biste ga ravnomerno rasporedili u plehu, a zatim možete čašom da pređete preko, kako bi površina bila glatka i ravna. Nemojte previše da pritiskate jer će se testo sabiti i kolači će biti tvrdi.

Testo ubacite u rernu na 20 minuta na 160 stepeni, pa ga izvadite i isecite kolačiće u željenom obliku. Vratite u rernu, pa pecite još od 8 do 10 minuta, sve dok površina keksića ne dobije zlatnu boju.

Autor: Pink.rs

#Kukis

#kolači