AKTUELNO

Kada ste se poslednji put, baš, za ozbiljno, posvađali s partnerom? Pošto se svađa završila, jeste li razmišljali o tome šta je trebalo da kažete? Ili možda o stvarima koje nije trebalo?

Nemojte očajavati, ova stvar je, naime, vrlo popravljiva, a saznanje o tome kako da pristupite sledećem nesporazumu može značiti da ćete se vi i vaš partner i produktivnije posvađati.Produktivne su svađe, naime, jedna od stvari po kojoj se uspešni parovi razlikuju od onih čije veze završe prekidom.

Istraživanje je sprovelo nekoliko psihologa sa Univerziteta u Vašingtonu. Ovaj "eksperiment" je trajao 14 godina, a anketirano je 79 parova.

Među parovima koji su se razišli, velikoj većini je trebalo puno duže da prodiskutuju o nedavnoj svađi. Često je to čekanje znalo da traje satima, pa i danima. Parovi koji su ostali zajedno svoje su svađe raspravili odmah pošto su se dogodile.Gotman sugeriše svim parovima da odmah prodiskutuju o tome šta se neposredno dogodilo. Predugo čekanje može da dovede samo do produbljenja jaza između partnera.

- Ovakav pristup zahteva da oba partnera preuzmu deo odgovornosti za svađu kako bi se zajednički situacija mogla rešiti - smatra Gotman.

Još jedno obeležje parova koji su se na kraju razveli je često i preuranjeno prekidanje ozbiljne diskusije o svađi neosetljivim i neumesnim komentarima.Parovi koji su ostali zajedno pristupali su jedno drugom otvorenog uma i preuzimajući odgovornost za svoje postupke i slušali su šta njihov partner ima da kaže.

- Ako kažete nekome, na primer, da ne razmišlja logički ili da je skrenuo s teme, to jednostavno ne funkcioniše. LJudi se naljute – rekao je Gotman.

Umesto toga treba trenutni osećaj partnera istražiti do kraja i poslušati ga dok nije gotov.Stoga sledeći put kada budete osetili da vaša svađa s partnerom izmiče kontroli, probajte jednu od ovih taktika.

#Ljubav