AKTUELNO

Menstrualni ciklus je kod svake žene drugačiji. Međutim, jeste li znali da neke svakodnevne navike značajno utiču na naše telo i mogu izazvati velike promene koje se odražavaju na našu menstruaciji?

1. Stres

Foto: Unsplash.com

Na kašnjenje menstruacije mogu uticati traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, prekida veze, preseljenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu nivo stresa.Naime, stres utiče na deo mozga pod nazivom hipotalamus koji reguliše hormone u telu, između ostalog i menstrualni ciklus, koji tada može postati neredovan, a krvarenja obilnija ili vrlo slaba.

2. Putovanja

Foto: Printscreen YouTube/Liz Learns Serbian

Duža putovanja, posebno ona na dalje destinacije značajno utiču na naše telo. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog jet laga – kratkotrajnog poremećaja uzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone. Takve promene mogu uticati i na menstrualni ciklus koji može postati kraći ili duži. No ne brinite, menstruacija bi trebalo da se normalizuje nakon dva do tri ciklusa.

3. Premalo sna

Foto: Pixabay.com

Kako bi naše telo normalno funkcionisalo potreban mu je adekvatan odmor, i to u obliku sna. S druge strane, premalo sna može uzrokovati brojne negativne promene u organizmu poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i dovesti do poremećaja u menstrualnom ciklusu. Dokazano je kako je ljudskom telu potrebno 7 do 9 sati sna i zato je potrebno promeniti dnevne rutine i pokušati telu pružiti dovoljno vremena da se odmori.

Autor: Pink.rs