AKTUELNO

Rak jajnika naziva se ''tihi ubica'' budući da su simptomi u početku neprimetni, pa ga je teško dijagnostifikovati.

Svetski dan borbe protiv raka jajnika obeležava se danas, a svakog dana u Srbiji dve žene obole od ove opake bolesti, dok jedna umre.

Rak jajnika počinje u jajnicima koji imaju funkciju proizvodnje jajašca za oplodnju te hormona estrogena i progesterona. Zatim se širi na zdelicu i abdomen. Bolest uglavnom pogađa žene u perimenopauzi i postmenopauzi, to jest žene između 50. i 60. godine.

Za uspostavljanje dijagnoze i otkrivenja raka korisno je određivanje vrednosti tumor markera CA – 125 koji nije dovoljno specifičan pa se ponekad može prikazati lažno negativan rezultat. Ultrazvuk je takođe uobičajena metoda ako se radi kontinuirano, odnosno čestim pregledima moguće je uvideti promene na ženskim produktivnim organima.

Po učestalosti oboljenja nalazi se odmah iza raka grlića maternice, a smrtnost je dvostruka veća.

Foto: Pixabay.com

Simptomi raka jajnika

U većini slučajeva žene neće imati simptome ili će ih biti nemoguće da se prepoznaju. Oni su uglavnom uobičajene promene u ženskom telu koje mogu biti uzrokovane i drugim upalama.

Najčešći simptomi su:

mučnina i povraćanje

osećaj nadutosti

probavne smetnje (proliv ili zatvor)

pritisak u zdelici

učestalo mokrenje

grčevi u stomaku

gubitak apetita

anemija i slabost

tupa bol u donjem delu stomaka

umor

nagli gubitak ili povećanje telesne težine

Statistika kaže da je tako naša zemlja u poslednjih 20 godina izgubila blizu 10.000 žena, koje su obolele od retkog, ali jednog od najsmrtonosnijih karcinoma.

Potpredsednica vlade i predsedsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kaže da se u borbu protiv ove bolesti mora uključiti celo društvo, da se mora više raditi na preventivnim pregledima, kako bi žene na vreme saznale za bolest i da budu kvalitetno lečene.

Foto: Beta

Ona kaže da današnja moderna medicina nije samo pitanje preživljavanja određenih bolesti, već je i pitanje kvaliteta života.

Mihajlović naglašava da će se zalagati za viši nivo brige za mlade žene kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koje se nisu ostvarile kao majke, ali i za one kojima se bolest otkrije u odmaklom stadijumu.

- Za mlade žene koje se nisu ostvarile kao majke da kroz banku jajnih ćelija, nakon lečenja mogu da postanu mame, a za sve one kojima se bolest otkrije u odmakloj fazi da učinimo više kroz otvaranje hospisa, koji postoje svuda u svetu - naglasila je Mihajlović.

#Rak

#žene

'